Proste i szybkie. Smaczne i sycące. Połączenie malin z bananami wychodzi ciekawie - lekko słodko, lekko kwaśno z wyraźną nutą banana i malin . Dzięki dodatkowi tofu zaspokoi też mały głód, może nawet nie tylko mały
Milion Smakównaturalny (180 g) - 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka - 1 szklanka cukinii ( startej na małych oczkach tarki) - 1 szklanka malin - sok z połówki cytryny Przygotowanie : W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko
zdrowa vege kuchniagęstego koktajlu-napoju. Do picia codziennie, na dzień dobry! Składniki -4 banany -porządna wiązka natki pietruszki -łyżka miodu gryczanego -szklanka , co najmniej 250 ml zielonej herbaty lub wody -jabłka -maliny Do blendera włożyć natkę pietruszki. Dodać 3 banany. Wzbogacić łyżką miodu. Dodać herbatę lub wodę. Na koniec jabłka. Zmiksować na gładko. Rozlać do szklanek. Następnie zmiksować banana z malinami
Z Kuchni Do Kuchnimamy zdrową przekąskę. Ale nie tylko, nasionka można dodawać do wypieków, słodkich i wytrawnych... 1 szklanka napoju sojowego (kokos)( kupuję tutaj KLIK ) ¼ szklanki nasion chia 2 szklanki jagód maliny i śmietana do ozdoby cukier trzcinowy wg smaku Nasiona szałwii argentyńskiej ( chia) namaczam w napoju sojowym. Zostawiam na co najmniej 2 godziny, aby nasionka całkiem nasiąkły. Do pucharków nakładam(...)warstwami, pudding chia, jagody wymieszane z cukrem trzcinowym , znowu warstwa puddingu i jagody z cukrem. Na wierzch wykładam po łyżce śmietany i maliny. SMACZNEGO :) Tradycyjnie zostawiam nowe gazetki
Takie tam pichceniePozdrawiam Was serdecznie! Nie dajcie się upałom! PS. Kolarze podobno chłodzą się wkładając za koszulkę pończochę napełnioną lodem- może to zadziała? :P Składniki: żółty melon banan dwie garście malin sok z połowy cytryny Melona obieramy i pozbywamy się pestek, kroimy na mniejsze części. Dorzucamy obranego banana i maliny. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. Można
Czerwona PorzeczkaKolejna propozycja dla ochłody idealna i dla dorosłych, i dla dzieci. Łatwa, szybka, zdrowa i na czasie :) Składniki (na dwie porcje): 2 garści malin duży kubek jogurtu naturalnego ewentualnie: 2 łyżeczki chia (na jedną porcję) syrop klonowy lub miód do osłodzenia Zmiksować maliny z jogurtem w blenderze. Do jednej porcji dodałam syrop klonowy, do drugiej chia. ------- Podobne: Koktajl bananowo-szpinakowy
Weekendy w domu i ogrodziemożna zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla! Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru
naRuszcieoknem żar leje się z nieba, więc piekarnik jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy :) Ale coś słodkiego możemy przygotować bez jego użycia :) Składniki: - 300 g malin - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 łyżki żelatyny - 400 g sera białego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Ser biały mielimy i mieszamy(...)cukrami oraz rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Przygotowaną masę wlewamy do sylikonowej foremki i wkładamy do lodówki. Maliny wraz z cukrem wrzucamy do blendera i miksujemy. Do masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masą malinową zalewamy masę serową i całość umieszczamy na kilka godzin do lodówki
Zainspirowana w kuchnitakiego użyłam do tarty. Owocki ostatnio muszą być do wszystkiego! Zajadamy się nimi od rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku(...)morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Cakes By Kejtsoli (opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić czarną porzeczką – te 2 owoce najlepiej komponują się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą
Pociąg Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. gorącej wody Dodatkowo: połowa granatu (zastąpiłam malinami) Przygotowanie: 1. Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody(...)krótko zmiksować. 3. Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem (w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Uwielbiam gotować
Nastoletnie Wypiekaniegryczane kokosowe* crumble z malinami i borówkami~ *z olejem kokosowym Wybaczcie tyle zdjęć, nie mogłam się zdecydować :D Dzisiaj mamy kolejny gorący poranek, a ja znów odpalam piekarnik...Jednak ochota na pieczone śniadanie jest silniejsza niż upał na dworze :D Po zrobieniu zdjęć poszłam jednak zjeść do domu, bo było za gorąco... ;) Wieki nie jadłam crumbli i cudownie było sobie(...)dajcie znać jak wyszły :) KLIK PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki gryczanej ~30g miękkiego (nie z lodówki i nie rozpuszczonego) oleju kokosowego biolada.pl ~opcjonalnie cukier/stevia ~250g dowolnych owoców - u mnie maliny i borówki Mąkę mieszamy ze słodzidłem i olejem kokosowym dłońmi do momentu powstania kruszonki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy umyte owoce i zasypujemy je kruszonką. Pieczemy w 180*C do momentu
breakfast of dreamsnajlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać. Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie zmiksować . Wlać do pucharków
O kuchni z uczuciemSabinu na fb. Składniki: 500 ml soku z jabłek i czerwonej porzeczki Ogrody Sabinu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jabłko 1/4 szkl wody 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta cynamonu maliny Przygotowanie; Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do pucharków. Jabłko obrać z skórki pokroić(...)szczyptę cynamonu i dodać jabłka. Podsmażać na niewielkim ogniu aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Jabłka przestudzić i nałożyć na wierzch, dodać po kilka malin i udekorować miętą
Ala piecze i gotujemojej lodówce zawsze mam ciasto francuskie. To właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szrokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania
Salonik smaków