kochających budyń w każdej wersji dla tych, którzy chcą wykorzystać owoce Składniki na wersję z budyniem kupowanym: saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem pół litra mleka szklanka malin szklanka jeżyn Składniki na wersję z budyniem domowym: pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) szklanka malin szklanka
Mania WypiekaniaNie ma chyba prostszych ciast niż takie jak to . Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie
Malinowa Kawiarenkapłatków owsianych 1 jajko 1/2 buteleczki (100 ml) smoothie OWOCUDO greene MARWIT 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego (optymalnie) Twarożek malinowo-bananowy: 50 g półtłustego twarożku garść malin 1/2 dojrzałego banana 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki owsiane przełóż do malaksera/blendera zmiksuj na mąkę. Jeżeli jesteś w posiadaniu już gotowej mąki owsianej przejdź od razu do następnego punku(...)Smaż z pierwszej strony do pojawienia się pęcherzyków, następnie przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Teraz przygotuj owocowy twarożek. Do miseczki przełóż twarożek, dodaj maliny i banana oraz miód. Wszystko dokładnie rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj. Gotowe naleśniki wysmaruj masą, zawiń w rulonik, przetnij na pół i końcówkę zawiń kawałkiem folii spożywczej. Zapakuj maluchowi
Zdrowie na języku :Pzawiedziecie się :) Po-nie-dział-ek Po nie-dzieli dział-am ek-spresowo ChybaŻartujesz Kasza jęczmienna (na słodko) na mleku z orzechami laskowymi i malinami Przepis: / 1 porcja / składniki: 50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej 250 ml mleka ew. cukier, szczypta soli jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka(...)całość, ewentualnie w tym momencie posłodzić i posolić kaszę, przełożyć na talerz. Gotową kaszę jęczmienną podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie była to garść posiekanych orzechów laskowych i zamrożonych malin, smacznego
tost z dżememmasła nadzienie 200 g marcepana 2 jajka 90 g masła 30 g cukru pudru 3-4 krople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę do tarty(...)czasie przygotować masę marcepanową. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładką masę. Na podpieczone ciasto (gorące) wylać masę marcepanową. Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny. Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Inspiracji szukałam na najsłodszym blogu
Kuchnia w opałachŚliwki , śliwki ,śliwki .... Ciągle u mnie na tapecie te owoce. Dziś w połączeniu z kremowym , dość zbitym sernikiem. A do tego lekko korzenna nuta
Malinowa Kawiarenkalatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś prosty i bardzo smaczny pieczony jogurt z musem owocowym. Ja wybrałem maliny, który nadały daniu dodatkowej nutki kwaśności. Możecie wybrać dowolne owoce sezonowe. Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim odwiedzającym bloga, dzięki Wam udało się pokonać magiczną granicę 100.000 wyświetleń(...)dalej :) Teraz przejdźmy do konkretów. Składniki( Przepis na 2 porcje) : -> 400g jogurtu greckiego -> 1 jajko -> ½ laski świeżej wanilii ( ziarna) -> 1 łyżeczka miodu -> Maliny świeże lub mrożone Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C. W tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Do misy z jogurtem dodajemy żółtko, miód oraz ziarna z laski wanilii. Wszystko dokładnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!PROSTU DO HERBATY - NAJPROSTSZE DO ZROBIENIA I PYSZNE SKŁADNIKI: MALINKI CUKIER PRZYGOTOWANIE: MALINKI WKŁADAMY DO SŁOIKA,ZASYPUJEMY CUKREM 3-5 ŁYŻEK(W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI SŁOIKA I SŁODKOŚCI MALIN) JA NA TEN SŁOICZEK PONIŻEJ DAŁAM 5 ŁYŻEK BO MALINY MAM PIĘKNE ALE MAŁO SŁODKIE ZAKRĘCAMY I PASTERYZUJEMY 15 MIN I GOTOWE
Swojskie jedzonkoalkoholi. Jednak w moim przypadku, najtrudniejszy jest czas oczekiwania... I to nawet nie na sam gotowy napój, a na owoce sezonowe. Dlatego jesień, to pora jest cudowna. :) 500g świeżych malin ok. 200g cukru 200ml wody 0,5l wódki Maliny w słoju zalewamy wódką i zgniatamy. Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: maślanka 1 litr, maliny 1/2 szklanki, borówki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, jabłka 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, śliwki 6 sztuk zimną maślankę (używam w woreczku) wlać do dzbanka blendera wsypać umyte maliny, winogrona, borówki śliwki, brzoskwinie wypestkować, z jabłek usunąć gniazda nasienne i wsypać do maślanki wszystko dobrze zmiksować i pić najlepiej od razu lub schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięKolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego
Blondynka Gotujeoknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji(...)także tak jest...? Składniki: - 2 pełne szklanki mąki - 250g margaryny - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - pół łyżeczki proszku do pieczenia - około 500g owoców (użyłam borówek amerykańskich i malin) - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - cukier wanilinowy Kruszonka - 100g masła - 100g cukru pudru - 200g mąki Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu / octu szczypta soli odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki(...)dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z owocami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa
Niezły Młynekciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort, świeczki do zdmuchiwania przede wszystkim ;-). Miśka uwielbia kaszę gryczaną (serio!) i maliny więc wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego(...)Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka agaru (wegańskiej „żelatyny”) Przygotowanie: Utrzeć masło kokosowe z bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę gryczaną połączyć mąką pszenną, migdałową i proszkiem
greenscarf