kokosowego lub zwykłego oleju - 1/4 szklanki mleka owsianego (lub zwykłego) - szczypta soli - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1-2 szczypty sody - 2 średnie jajka ("M") - owoce (u mnie maliny, po 2-3 na jedną muffinkę) Składniki kruszonki: - 35g mąki orkiszowej białej - 20g zimnego masła - 20g ksylitolu - 1 łyżeczka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki zagnieść(...)sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.18-20 minut, do lekkiego zarumienienia, (z termoobiegiem). Smacznego
Smaczne Zdrowemnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta soli - 1/4 szkl ksylitolu - 60 kropli stewii fluid - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo : - 400g malin ( dałam mrożone) Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać kroplami stewię ( tak by dobrze wymieszała się z białkami). Pod koniec dodać(...)ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowezawartością tłuszczu) w temp.pokojowej - 280-300g erytrytolu - szczypta soli - 5 białek, w temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka(...)dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut na termoobiegu. Można pozostawić w uchylonym piekarniku
Smaczne Zdroweminut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek(...)cukrem pudrem . Masło utrzeć ( łyżką ) z 3 łyżkami cukru pudru. Na wierzch rolady nałożyć ,, wężyk ,, kremu ( można ozdobnie szprycą do tortu - a można łyżeczką ) . Na kremie ułożyć maliny . Udekorować listkami mięty lub melisy . Wstawić na trochę do lodówki .Kroić ostrym nożem w grubsze plastry . Rolada ma jak dla mnie atrakcyjna ze względu na to , że konfitura malinowa jest
Buniabaje w kuchniwierzchu puszysta śmietana i sezonowe owoce. Deser - marzenie. Każdy kocha bezy! Ja to wiem :-) Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia , postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)! Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko
Pora coś zjeśćgarbniki, aronia jest mało soczysta i ma charakterystyczny, cierpki smak. Jednak idealnie nadaje się na przetwory - dżemy, soki, galartki, czy też na takie koktajle. KOKTAJL Z ARONII I MALIN. /autorski;/ dla 2-4 osób szklanka aronii szklanka malin 500 ml kefiru 3-4 łyżki miodu (użyłam miodu nawłociowego*) Owoce płuczę pod bieżącą wodą. Miksuję przy pomocy blendera z kefirem
W kuchni Karmel-itkiPostanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy. Składniki: - 25 dag malin świeżych bądź mrożonych Ciasto: - 1/2 kostki masła - 1 i 1/3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru - 1 żółtko - 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek
Zainspirowana w kuchniskładniki: 2 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 garść malin do posypania cukier puder odrobinka masła do smażenia Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijać i dodać żółtka oraz cukier waniliowy a potem mąkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać malinami. Gdy omlet
Monia miesza i gotujemargaryny 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 350 g malin Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć(...)kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujeDomowy sok malinowy. Ten skoncentrowany sok z malin jest idealnym dodatkiem do herbaty , znakomity do budyniu i innych deserów . Sok malinowy jest nie tylko smaczny ale i zdrowy. Wspaniałą rzeczą jest to, że możesz przygotować sok malinowy w domu przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Technologia przygotowania soku z malin nie jest trudnym procesem i nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi(...)Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas
Zdrowy Styl JoannyCiasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie. Ciasto jogurtowe z malinami – idealne letnie ciasto Lato to czas owocowych ciast i deserów. Dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie, wiśnie, porzeczki czy maliny są wymarzonym dodatkiem do słodkości. W upalne dni odchodzimy nieco od ciężkich ciast(...)chętniej jemy lekkie, puszyste i orzeźwiające desery. Właśnie takie jest ciasto jogurtowe z malinami. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zakalec – jak go uniknąć? Ciasto jogurtowe, zwłaszcza z owocami, jest niestety obarczone ryzykiem powstania zakalca. Są na szczęście sposoby, by go uniknąć. Przy przygotowywaniu ciasta warto trzymać się poniższych zasad: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej . To najważniejszy krok, którego
Na-talerzu.pltaki egzotyczno-letni – lekki i słodko-kwaskowy. Gdy nadszedł lipiec i nadarzyła się okazja, zabrałam się w końcu za tort dla siebie i mogłam przygotować połączenie mango-malina-kokos . Przepyszne samo w sobie, ale dodatkowo, udało mi się w każdej warstwie kremu ukryć niespodziankę – “chrupiącą malinę”, kokosankę migdałową i lejący się aksamitny mango-curd. Wyszedł sztos(...)Cały tort świetnie współgra i się komponuje, a szczególnie warstwa kremu mango z chrupiącą maliną przypadł mi i gościom do gustu (choć curd też zaskakiwał!). Tort udekorowałam świeżymi kwiatami (zabezpieczonymi w białej czekoladzie), borówkami i bezikami – minimalistycznie. Tynk (czyli krem wokoło tortu) jest bardzo słodki (ale u mnie i tak nikt nie zjada tynku), za to dość łatwo się
Poezja smakuPrint Migdałowa tarta z truskawkami i malinami Recipe by Aleksandra Course: Deser Difficulty: Średnie Porcje 12 porcji Czas przygotowania 1 hour 20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Spód ciasta 100 gramów pasty z migdałów (masła migdałowego) 110 gramów oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek brązowego cukru 180 gramów mąki orkiszowej(...)pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista) 140 gramów mąki pszennej olej do posmarowania formy Nadzienie 500 gramów malin, truskawek 60 gramów syropu klonowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukru z wanilią/cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie Do szklanej miski dodać pastę migdałową oraz olej kokosowy i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu z mikrofalówki dokładnie wymieszać
Heca w kuchnikupujcie tych chemicznych miksów! Jeśli macie ochotę na zdrowe i bezglutenowe “słodkie co nieco”, zróbcie je samodzielnie przy wykorzystaniu produktów z natury bezglutenowych. Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak(...)działanie cukru zostaje zneutralizowane dodatkiem migdałów (pomimo iż używamy zdrowszego zamiennika zwykłego cukru, jakim jest cukier trzcinowy, to wciąż jest to cukier). Dzięki temu nasz bezglutenowy Apple Pie z malinami śmiało można zaliczyć do zdrowych słodkości. Poza tym “Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami” jest pyszne i trudno zakończyć na jednym kawałku 🙂 Spróbujcie koniecznie. Składniki bezglutenowego ciasta
Moja Delicjawarzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest niezwykle prosta, a w dodatku niesamowicie smaczna, mimo że, może na taką nie wyglądać. Tarta „po włosku” – minimum składników, a maksimum smaku. W wykonaniu tej tarty inspirowałam się pomysłem Łukasza z food2.pl(...)ekspandowanego – 50g masła orzechowego – 40g oleju kokosowego – 20g miodu/syropu klonowego/z agawy – około 6 łyżek mleka/napoju sojowego Składniki na galaretkę i panna cottę: – 500g świeżych malin – 400ml mleczka kokosowego – 4 łyżki erytrolu – 2 łyżeczki agaru lub 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji: – kilka malin – kilka listków mięty – wiórki kokosowe Amarantus, olej
Be Fit Be Strong