Nieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie (oczywiście nie poleca jeść takiego śniadania codziennie:)). Ciasto jest sycące, idealnie wilgotne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka, 3/4 szkl. cukru(...)jajka, 2 banany, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 100g masła, 1/3 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki olejku waniliowego, 80g mlecznej czekolady, szkl. malin (mogą być mrożone). Przygotowanie Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na biały puch, następnie dodawać kolejno jajka. Dodać obrane i posiekane banany, olejek waniliowy oraz jogurt naturalny
Z miłości do słodkościKolejny weekend i znowu ciasto, niestety nie moge się oprzeć sugestiom rodziny. Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać
W kuchennym oknie Ewynieco większy porządek w i tak wielkiej już gmatwaninie myśli. "A Ty o czym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka) suszonych drożdży lub 40g świeżych 300-400g świeżych malin kruszonka: 1/2 kostki masła 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość
W kuchni Karmel-itkiwszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem WINIARY 0,5 l mleka(...)mleka 6 łyżeczek kaszy manny łyżeczka cukru łyżeczka wiórków kokosowych maliny Mąki przesiewamy z cukrem pudrem i kakao. Siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładamy ciastem spód formy na tartę (o wymiarach 12 x 35 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami
Mienta blogłyżka do kruszonki 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki oleju rzepakowego + 1 łyżka do kruszonki 1/4 szklanki wody 3 małe jabłka + 2 małe do musu duża garść świeżych malin Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia(...)gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością wody, dopóki nie zrobi się z nich papka. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pozostałe 3 jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a maliny opłukujemy. Przygotowujemy leistą kruszonkę poprzez zmieszanie łyżki mąki z łyżką cukru i łyżką oleju. Kruszonki wystarcza, aby zrobić na cieście małe ciapki, jeśli chcecie pokryć nią całe ciasto, wtedy trzeba
Weganizm infantylnyByło już muffinowo i serniczkowo ... Czyżby nadeszła nowa era, w której rządzić będą tarty ? Zaletą tart jest ich prostota wykonania i nieskończenie wiele możliwości modyfikacji składników :) *** Tarta budyniowa z malinami *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 2 budynie czekoladowe • 100 g masła • maliny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
ciemna strona patelnisoli morskiej Prymat 3/4 łyżeczki sody 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szkl. mleka garść malin [ mogą być mrożone] Składniki suche wymieszać w jednej misce, a w drugiej misce mokre . Następnie zawartości obydwu misek połączyć razem i wymieszać za pomocą łyżki.Dodać połowę malin(...)Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 18 cm [ u mnie keksówka] wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia Saga. . Z wierzchu posypać resztą malin. Piec w 175°C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy od razu ciasto wyjąć z piekarnika, nie trzymać go tam dłużej.Można polać polewą
Moje domowe kucharzeniebiszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści(...)wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto dekorujemy malinami i polewamy sosem
Sto kolorów kuchniczekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego masła 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 170 ml kwaśnej śmietany 1 szklanka malin lub innych owoców Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian
Mania GotowaniaMaliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają maliny, to żadne truskawki czy inne morele nie są w stanie mnie już mocniej przyciągnąć. Jeszcze tylko ew. jagody mogą być konkurencją dla malin. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZjadłam przed chwilą na obiad i myślę, czy nie zrobić sobie na kolację;) Miałam maliny i otwarte mleczko kokosowe i zastanawiałam się co z tym zrobić i padło na takie danie i był to super pomysł:) Bardzo polecam! Składniki: makaron żytni maliny mleczko kokosowe miód Ugotowałam makaron, maliny rozgniotłam z mlekiem i miodem, polałam makaron i z przeogromną przyjemnością zjadłam
Zdrowa Kuchnia Sowyorkiszowej 700 - łyżeczka sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 3/4 szkl ksylitolu - 1/2 szkl oleju - 2 jajka - 1 szkl jogurtu naturalnego - 1/2 szkl mleka - 1,5 szkl malin świeżych lub mrożonych ( nie rozmrażać)-> ja dałam 250g malin Piekarnik nagrzać do 180*C. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia(...)obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką do nakładania lodów. Formę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika
Smaczne Zdrowe370g mąki pszennej - 100ml ciepłego mleka - 40g świeżych drożdży - 45g ksylitolu - 5g cukru trzcinowego - 3 jajka - 170g miękkiego masłą - 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej Dodatkowo: - 150g malin (mrożonych lub świeżych) - 1 jajko do posmarowania - lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka(...)szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm). Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40
Smaczne Zdroweproszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier 1 szk czekolada gorzka 1 szt kakao ciemne 3 łyżeczki Do dekoracji maliny jeżyny czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij ać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać(...)rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch rolad y posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu
Ala piecze i gotujewolnym czasem. Nauka nauką, ale przyjemności muszą jakieś być, co nie? Ja sobie uprzyjemniłam czas… domową czekoladką. I kubkiem ulubionej herbaty. EKSPRESOWE CZEKOLADKI Z MALINĄ. (autorski;) tabliczka gorzkiej czekolady (zależy od upodobania) całe dojrzałe mocno maliny Czekoladę połamałam na małe kawałki, włożyłam do metalowej miski. Miskę umieściłam na garnku z wrzącą, gotującą się wodą. Rozpuściłam więc(...)czekoladę na parze. Wyłączyłam gaz. Foremki, ja miałam kupne, świetnie się sprawdzają silikonowe foremki do lodu. Na dnie umieściłam trochę czekolady, wcisnęłam na środku lekko malinę, po czym całkowice zakryłam ją czekoladą, pilnując, aby czekolada znalazła się w każdym pustym miejscu foremki. I tak do wyczerpania czekolady. Kiedy zacznie czekolada nam gęstnieć, wystarczy podgrzać garnek z wodą
W kuchni Karmel-itki