Ciasto to ukazało się w 2 gazetkach kulinarnych niestety z błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w drugiej także za mało napisała cukru :(ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa(...)śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha: 30x40 Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem
Bon Appetit MałgorzatyRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny!Racuchy z malinami i czekoladą – składniki:Racuchy:300 ml maślanki2 jajka400 g mąkisok z połowy cytryny0.5 łyżeczki(...)sody oczyszczonejodrobina solioliwa do smażeniaNa sos:300 ml jogurtu naturalnegogarść malinkawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej)łyżka cukru pudruPrzygotowuję najpierw sos mieszając jogurt naturalny z rozdrobnionymi malinami, startą czekoladą i łyżką cukru pudru.Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Polewam sosem…. Pycha :)! Przepis zgłoszony do akcji „W malinowym
UgotujmyTo.plżelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy:400 g śmietanki 30% 4 żółtka100 g czekolady mlecznej100 g czekolady deserowejMus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze(...)deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach. Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami.Źródło: KuchniaLidla
Świat Domowej KuchniDzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny(...)cukru 4 szt jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym
Ala piecze i gotujebyło pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku . Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej(...)czekolady 40 g obranych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego ok. 100 g świeżych malin do posmarowania: żółtko z mlekiem do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji Wykonanie: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc
Blondynka Gotujeakcji Gotowanie za głosowanie wybraliście tym razem jogurtowe pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym się sezonem. Nawiązując zaś do pianek to wyszły one niezwykle delikatne i lekkie, a to wszystko za sprawą jogurtu naturalnego oraz ubitej piany z białek. Natomiast zwieńczeniem smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin(...)które następnie zalano malinowo-jogurtową masą. Składniki na 4 pucharki: 300g mrożonych malin Duży jogurt naturalny Białko z 2 jaj Cukier, miód itp. 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Maliny wyjąć z zamrażalki około 30 minut przed blendowaniem. ¾ malin zmiksować. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Posłodzić cukrem, miodem lub stewią do smaku. Z białek ubić pianę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach
Fabryka pomysłówwkawiarence.pl Tarta z białą czekoladą i malinami – efektowna tarta i idealnie zbilansowane połączenie – lekko kwaśne maliny w żelu, migdałowe ciasto oraz obłędny ganache z białej czekolady z efekciarskim różowym kolorem. Tarta z białą czekoladą i malinami to obłęd smakowy i co ważne – przepis na jej wykonanie zupełnie prosty dla każdego. Super pomysł na świąteczne ciasto(...)niedzielne małe, słodkie co nieco do kawy. Tarta z białą czekoladą z malinami to mój kulinarny sukces rodzinny – smakuje wszystkim! Dzieci odrzuciły w kąt żelki i mambę i delektują się przy stole – pałaszując , oblizując paluchy, mrucząc z aprobatą. I słowa córki: wiesz co mamo, udała Ci się ta tarta. Czego można pragnąć więcej? Rozpływam się w glorii chwały
W Kawiarenceadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sok z malin to świetny, domowy sposób na wzmacnianie naszego organizmu podczas przeziębienia. Zawiera on cenne witaminy, które wzmacniają nasz organizm i pomagają nam łagodniej przejść różnego rodzaju infekcje. W soku z malin znajdziemy witaminy takie jak B1, B2, B6, C, E, a także wapń, potas, magnez i żelazo. Przepis na sok z malin(...)jest bardzo prosty, jednak musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Jednak warto się pokusić na przygotowanie kilku butelek domowego soku z malin , ponieważ smakuje on naprawdę świetnie. Domowy sok z malin to idealny dodatek do wody, herbaty, owsianki, kaszy manny, jaglanki, a także różnego rodzaju deserów czy lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu(...)wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach? Maliny to źródło: przeciwutleniaczy - polifenoli: antocyjanów i elagotanin (w przewodzie pokarmowym podczas hydrolizy elagotanin powstaje kwas elagowy, który ma silne
Kuchnia MagdaLenyMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu(...)wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach? Maliny to źródło: przeciwutleniaczy - polifenoli: antocyjanów i elagotanin (w przewodzie pokarmowym podczas hydrolizy elagotanin powstaje kwas elagowy, który ma silne
Kuchnia MagdaLenyblogu. Nic dziwnego, że trzymacie się z daleka od kuchenki i piekarnika. Ale mój dzisiejszy przepis jest idealny na taką pogodę – zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami. Zimnie bo z dodatkiem mrożonych bananów i kostek lodu, właściwie coś pomiędzy lodami a koktajlem. Delikatne, bez dodatku cukrów (słodzone daktylami), na bazie nerkowców więc bardzo kremowe. Jest świetne! Przepisy(...)malinami to coroczna tradycja tego bloga – zawsze wpadają na bloga w lipcu, bo lipiec to czas wysypu malin u mojej mamy. To dwa, trzy tygodnie intensywnego zbierania i przerabiania malin. Moja siostra bierze zwykle wtedy urlop w pracy i pomaga mamie. Zbierają i przerabiają na soki, dżemy i w końcu na wino. To też czas częstych wypadów do ogrodu
Cooking for Emilyrodziców ciągle owocują maliny. Zapraszam Was na fajny deser owocowy z wafelkiem. Zainspirował mnie pomysł Beti, ale zrobiłam po swojemu.Składniki:malinykilka łyżek gęstego jogurtu naturalnegocukier puder do smakukilka małych wafelków czekoladowychSposób przygotowania:1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać
Kuchnia domowa AniPyszny ,kremowy,orzezwiajacy,pachnacy malinami sernik.Cukier w tym serniku zastapila stewia.Mniej kaloryczna ,na pewno.Ponoc najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia i poziomu cholesterolu jest polaczenie jajek z cukrem.Sprobujmy zatem cukier wyeliminowac z naszych wypiekow i delektujmy sie wspanialymi deserami.Sernik upieklam w malej tortownicy o srednicy 20 cm.Gdy pieczemy sernik z 1 kg sera,odpowiednio zwiekszamy ilosc stewii,dodajemy 4 jajka(...)tyle przy studzeniu opadnie,a przy okazji i popeka.Dolewamy smietane kremowke i mieszamy.Na koniec przez sitko wsypujemy make ziemniaczana ,aby nie zrobily sie grudki i mieszamy.Na wierzchu ukladamy maliny, lekko je wniatajac w mase serowa.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C.W tej temperaturze pieczemy 15 minut.Potem zmniejszamy temperature do 120 ° C i pieczemy kolejne 60 minut.Ten sposob pieczenia jest znakomity.Z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Późną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)wódki.Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone w powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru(...)łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny. Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g(...)34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru(...)szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów. Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą
Niezły Młynekczegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam(...)wstawiamy na około 30 min do lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Cukier ucieramy z sokiem z cytryny do białości. Dodatkowo: 150 g malin Ptysie przekładamy kremem śmietankowym. Na krem dajemy przekrojone maliny i przykrywamy górą ptysia z lukrem. The post Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami appeared first on Made
Made By Mom And Sonpyszne… Pierwsze zrobiłam z batonikami Daim, następne na bazie cukinii i wtedy już wiedziałam, że w smaku Brownie przepadłam. Przypadkiem natrafiłam na przepis czekoladowego Brownie z serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta. Nie mogłam odmówić(...)Szybkie w wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 400 g serka kremowego typu Philadelphia 400 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 jaj 300 g mrożonych malin
Made By Mom And SonLato kusi malinami, a ja kuszę tartaletkami. Połączenie białej czekolady i malin to połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)dopiec jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni. Kruche spody pozostawić do całkowitego wystygnięcia. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 150 g białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć do kruchych
kolorowotorcikowopuszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%, szklanka jogurtu naturalnego, laska wanilii, 2 czubate łyżki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250g malin, 2 łyżki cukru, sok z malin. Przygotowanie Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać(...)jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą
Z miłości do słodkościDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny sernik. Przepis powstał na bazie tego co znalazłam w szafkach i lodówce;) Spód: 200g herbatników maślanych, 130g masła. Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze(...)Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki 30%, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny, 400g malin (mogą być mrożone), galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić
Z miłości do słodkościMALINY Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych. Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami. I tylko tam smakują tak wybornie. A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie(...)lipca ;) To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie. Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny. Roskosz dla podniebienia gwarantowana :) SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa KawiarenkaBardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis! Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC | Czas pieczenia(...)szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku
coolinarnastrefa.blogspot.com