Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu(...)wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach? Maliny to źródło: przeciwutleniaczy - polifenoli: antocyjanów i elagotanin (w przewodzie pokarmowym podczas hydrolizy elagotanin powstaje kwas elagowy, który ma silne
Kuchnia MagdaLenyblogu. Nic dziwnego, że trzymacie się z daleka od kuchenki i piekarnika. Ale mój dzisiejszy przepis jest idealny na taką pogodę – zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami. Zimnie bo z dodatkiem mrożonych bananów i kostek lodu, właściwie coś pomiędzy lodami a koktajlem. Delikatne, bez dodatku cukrów (słodzone daktylami), na bazie nerkowców więc bardzo kremowe. Jest świetne! Przepisy(...)malinami to coroczna tradycja tego bloga – zawsze wpadają na bloga w lipcu, bo lipiec to czas wysypu malin u mojej mamy. To dwa, trzy tygodnie intensywnego zbierania i przerabiania malin. Moja siostra bierze zwykle wtedy urlop w pracy i pomaga mamie. Zbierają i przerabiają na soki, dżemy i w końcu na wino. To też czas częstych wypadów do ogrodu
Cooking for Emilyrodziców ciągle owocują maliny. Zapraszam Was na fajny deser owocowy z wafelkiem. Zainspirował mnie pomysł Beti, ale zrobiłam po swojemu.Składniki:malinykilka łyżek gęstego jogurtu naturalnegocukier puder do smakukilka małych wafelków czekoladowychSposób przygotowania:1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać
Kuchnia domowa AniPyszny ,kremowy,orzezwiajacy,pachnacy malinami sernik.Cukier w tym serniku zastapila stewia.Mniej kaloryczna ,na pewno.Ponoc najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia i poziomu cholesterolu jest polaczenie jajek z cukrem.Sprobujmy zatem cukier wyeliminowac z naszych wypiekow i delektujmy sie wspanialymi deserami.Sernik upieklam w malej tortownicy o srednicy 20 cm.Gdy pieczemy sernik z 1 kg sera,odpowiednio zwiekszamy ilosc stewii,dodajemy 4 jajka(...)tyle przy studzeniu opadnie,a przy okazji i popeka.Dolewamy smietane kremowke i mieszamy.Na koniec przez sitko wsypujemy make ziemniaczana ,aby nie zrobily sie grudki i mieszamy.Na wierzchu ukladamy maliny, lekko je wniatajac w mase serowa.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C.W tej temperaturze pieczemy 15 minut.Potem zmniejszamy temperature do 120 ° C i pieczemy kolejne 60 minut.Ten sposob pieczenia jest znakomity.Z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Późną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)wódki.Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone w powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru(...)łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny. Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g(...)34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru(...)szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów. Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą
Niezły Młynekczegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam(...)wstawiamy na około 30 min do lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Cukier ucieramy z sokiem z cytryny do białości. Dodatkowo: 150 g malin Ptysie przekładamy kremem śmietankowym. Na krem dajemy przekrojone maliny i przykrywamy górą ptysia z lukrem. The post Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami appeared first on Made
Made By Mom And Sonpyszne… Pierwsze zrobiłam z batonikami Daim, następne na bazie cukinii i wtedy już wiedziałam, że w smaku Brownie przepadłam. Przypadkiem natrafiłam na przepis czekoladowego Brownie z serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta. Nie mogłam odmówić(...)Szybkie w wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 400 g serka kremowego typu Philadelphia 400 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 jaj 300 g mrożonych malin
Made By Mom And SonLato kusi malinami, a ja kuszę tartaletkami. Połączenie białej czekolady i malin to połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)dopiec jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni. Kruche spody pozostawić do całkowitego wystygnięcia. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 150 g białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć do kruchych
kolorowotorcikowopuszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%, szklanka jogurtu naturalnego, laska wanilii, 2 czubate łyżki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250g malin, 2 łyżki cukru, sok z malin. Przygotowanie Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać(...)jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą
Z miłości do słodkościDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny sernik. Przepis powstał na bazie tego co znalazłam w szafkach i lodówce;) Spód: 200g herbatników maślanych, 130g masła. Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze(...)Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki 30%, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny, 400g malin (mogą być mrożone), galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić
Z miłości do słodkościMALINY Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych. Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami. I tylko tam smakują tak wybornie. A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie(...)lipca ;) To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie. Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny. Roskosz dla podniebienia gwarantowana :) SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa KawiarenkaBardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis! Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC | Czas pieczenia(...)szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku
coolinarnastrefa.blogspot.comprzełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g Biszkopt jajka - 6 sztuk cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - pełna szklanka mąka ziemniaczana - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sok z buraka(...)malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie herbata zielona - 1/2 szklanki sok z malin - 1/4 szklanki cukier - szczypta wódka - 1 łyżka (opcjonalnie) Krem mascarpone śmietana 30% - 500ml mascaropne - 350g cukier
Pogotujmy.plProste i szybkie ciasto z malinami. Moja rodzinka wręcz przepada za tym ciastem jest wilgotne i pyszne Ciasto z malinami SKŁADNIKI: jajka -7 szt cukier -1 szkl mąka -2 i 1/2 szkl cukier waniliowy -1 opak masło - 200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka sól proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz maliny PRZYGOTOWANIE: Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Do miski przełożyć(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.. Na cieście ułożyć maliny. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiDelikatne czekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiam Czekoladowe z malinami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -500 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost żółtka jaj - 5 szt tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA budynie czekoladowe - 2 opak olej -0,5 szkl cukier -250 g białka(...)sól - szczypta DODATKOWO maliny PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA BUDYNIOWA Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka
Kuchnia DanusiStraciłam rozeznanie co i kiedy się kończy... Bo tak: u mnie po malinach dawno ani śladu, a w sklepach i na targu ciągle widzę! Jakieś całosezonowe te maliny, czy co...? W każdym razie ja mam już zbiory w zamrażarce, a na bieżąco kupuję świeże. Dzisiaj też kupiłam i chciałam jak zwykle zrobić jeden z moich ulubionych deserków, ale przypomniałam(...)greckiego * 250 g sera na sernik * pokruszone bezy - dałam 2 łyżki fruktozy * paczka digestive - dałam 100 g * 100 g masła - dałam 50 g + 20 g gorzkiej czekolady * maliny Ciasteczka zmiksowałam, masło z czekoladą rozpuściłam i wymieszałam razem do konsystencji mokrego piasku. Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do sera, dołożyłam jogurt i fruktozę do smaku. Wymieszałam powoli i dokładnie
Zdrowa Kuchnia Sowypolecam. Przepis znaleziony tutaj , jak zwykle troszkę zmodyfikowany. Zmieniłam też ilość składników bowiem przygotowywałam go w formie 26 cm. Jeszcze mała uwaga : polewę proponuję przygotować na bazie jagód lub malin ( z borówek wyjdzie szara ). Składniki : - 960g jogurtu greckiego - 1 łyżka ekstraktu z wanilii - 130g mielonego ksylitolu - 31g żelatyny w proszku - 255g śmietany kremówki 30% ( schłodzonej) - 450g owoców ( u mnie(...)borówki i maliny) W jednym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i mielonym ksylitolem. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanej wcześniej masy jogurtowej i wymieszać . Następnie całość dodać do naczynia z masą jogurtową i dokładnie wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lekkiego
Smaczne ZdroweSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)wystudzić i pokroić w małą kostkę. Maliny umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką
Świat SmakuLubelski kociołek startuje po raz ósmy. Tak, to już kolejny raz jak lubelskie blogerki razem gotują. Czy to nie fajne ? Tym razem na tapecie maliny. Wiem, powinnam się bardziej postarać, tym bardziej, że to owoc uprawiany lokalnie w mojej okolicy. Malina Kraśnicka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2011 roku. Niestety, zawsze jak kociołek startuje, u mnie jakieś(...)przepisów będzie więcej ! Składniki: * 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * 2 łyżki wiórek kokosowych * maliny Wykonanie: Napój migdałowy zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 5 minut. Dosypać wiórki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Owsiankę dosłodzić miodem. Do porcji owsianki dodać kilka
kolorowotorcikowoSezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego. SKŁADNIKI ciasto na tarte: 25 dag mąki 130 g masła zimnego 1/3 szkl cukru opakowanie cukru waniliowego jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jak najszybciej zagnieść(...)godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem. Banany kroimy na plasterki. Połowę
SMYKWKUCHNIPrzepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku. Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny Foremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku(...)serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki. Sos malinowy do deseru: - 150 g malin - 3 słodziki (rozpuść w jak najmniejszej ilości płynu) - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - łyżeczka soku z dzikiej róży Wszystko miksujemy, lub ugniatamy widelcem. SMACZNEGO! PIĘKNEGO DNIA! Pychota ;-) POZDRAWIAM CIEPLUTKO
SMYKWKUCHNIMaliny. Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie raczą mnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się. Pałaszuję większą część, resztę muszę należycie wykorzystać. Sok już był. Proszę, tutaj można go zobaczyć --- sok malinowy . Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję. Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku(...)aparatem na szyi. Szukam inspiracji pośród malinowych krzewów. Znajduję. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych
W kuchni Karmel-itkiKilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod murem zasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie się rozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu zaczęły obradzać. Już na początku wydawały mi się dziwne. Duże liście, łodygi grube, jakby oszronione, porządne kolce. Hm, pewnie jakaś nowa odmiana. Fakt. Tyle, że jakiez to było moje zdziwienie(...)okazało się, że 1/4 wszystkich malinowych krzewów rodzi.. żółte maliny! Sezon na nie uważam za zakończony. Właśnie dziś zebrałam ostatnią partię tych żółciutkich gronek. Musiałam je zatrzymać, zakręcić w słoiku ich wakacyjny aromat, charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane
W kuchni Karmel-itki