jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...) 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego perełki o smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód
Mango Papajazwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju
My Culinary Artgorzkiej czekolady - 50 g czekolady z nadzieniem karmelowym (ja użyłam milki) - 25 g masła lub 2 łyżki mleka roślinnego * Krem: - 200 g serka mascarpone - 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej - 50 g miękkiego masła (można pominąć) * Dodatkowo: - cukrowe płatki śniegu i perełki Przygotowanie: Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego
W poszukiwaniu inspiracjisernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą makową, wielkanocna baba drożdżowa, piękną drożdżową koronę z bakaliami, gryczany torcik z kremem orzechowym czy tzw. placek "skubaniec". ____________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was egzemplarz
Plate of Joystopni i piec 15-20 minut . Odstawić do ostudzenia. Masa śmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki cukru pudru - 3 sztuki śmietan-fix Dodatkowo : - galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców - mały pojemniczek malin i jagód - poł puszki masy kajmakowej ( wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej żeby była bardziej płynna ) Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu jakieś
Wypieki Renedeszcz...Naokoło mnóstwo chorych, zakatarzonych, kaszlących osób. Dopadło i mnie...Najpierw łamanie w kościach, gorączka, teraz doszedł okropny katar i kichanie...Miód, czosnek, cytryna, napar z lipy, domowy sok malinowy...To jedyne lekarstwa, którymi mogę się ratować przy moim leku, który biorę. Jest to trudne, ale łapię się wszystkiego co możliwe. Leżąc pod ciepłym kocem przypomniałam sobie o jeszcze jednym
Z Majeczką w kuchniwina (0,75 litra) – 1 butelkę wódki (0,7 litra) – sok (ok 700 ml) – może być z jabłek, czarnej lub czerwonej porzeczki (ja wykorzystałam sok z malinowy, do kupienia tutaj ) – garść rodzynek – garść płatków migdałów – 1 pomarańcza (podzielona na kawałki) – jeżeli macie ochotę możecie napój również dosłodzić wg uznania cukrem, ale nie jest
Szybko Tanio Smaczniewyjąć z garnka , ja przełożyłam delikatnie na sitko i następnie na talerz .Wyjmujemy roladę z folii i kroimy na kawałki .Posypujemy cukrem i gorącym masłem. Ja podałam z sosem malinowym . Mniam -mniam dziękuję za przepis
Ladylaura.masła pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę czekoladową
Cynamonowe szczęścieobiad. Danie to jest posiłkiem robotników, którzy jadali ryż z różnymi dodatkami podczas przerwy w pracy. Do przygotowania Paelli w mojej wersji potrzeba nam: 3 czerwone papryki 3 pomidory malinowe 200-250g ryżu arborio (można spokojnie użyć jaśminowego lub zwykłego) 125 ml (lampka) czerwonego pół wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu
Kuba Gotujejajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła 180 ml mleka szczypta soli 3,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: dżem np malinowy cukier puder sok z cytryny siekane migdały Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 6 łyżek ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować krem do przełożenia tortu. Może to być dżem, plus bita śmietana. Może być też frużelina z bitą śmietaną i z białą czekoladą, może być też krem czekoladowo – malinowy. W zależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem z piłką (takim do chleba
moj przepis nawyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone w 2,5 szklankach gorącej wody W garnuszku umieścić termometr cukierniczy, następnie wlać wodę oraz wsypać 360 g cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając
moj przepis naprzeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę, że tak jak ja zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę
moj przepis najakiś wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny Kolorów
W kuchni bez szafek