moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 30g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
Kuchnia Pani Wiosnypozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka malinowa albo garść malin garść borówek amerykańskich 300 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru świeża mięta Sposób wykonania: Maliny układamy na wierzchu sernika. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku
Kuchnia Pani Wiosnypięknego i gorącego lipca. Pozostawił za sobą aromatyczne i słodkie pomidory. Soczyste i dojrzałe. Moje ulubione. Jak co roku, zasadzone i dopieszczone przez mamę. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych 5 listków świeżej bazylii gałązka świeżego oregano 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia Pani Wiosnyrozpuszczamy w 1 łyżeczce ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dopasowujemy do siebie połówki oczu i sklejamy kejem z żelatyny. Całość możemy przełożyć do słoika i udekorować dżemem malinowym. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejna edycja Lubelskiego Kociołka jest malinowa bo kto nie kocha malinek??? Nie mogę się doczekać aby sprawdzić jakie specjały wyczarowały u siebie inne uczestniczki akcji. U mnie dziś wilgotne, intensywnie kakaowe ciasto z malinami. Jest bardzo proste więc uda się na pewno każdemu Nie ma w nim jajek a mleko można zastąpić sojowym lub roślinnym więc jest idealne dla wegan
sierotka maRysia w kuchnirodzina: rdestowate, rząd: goździkowce, klasa: okrytonasienne itd. Jednak ostatnio miałem okazję spróbować wyśmienitego drinka, którego, o dziwo, dominującym smakiem był rabarbar. rabar(barowe) orzeźwienie Jego przygotowanie jest proste. Syrop malinowy (50 ml) wlewamy do szklanki w pierwszej kolejności, ponieważ ma największą gęstość. Następnie kilka łodyżek rabarbaru należy wrzucić do sokowirówki, a uzyskany sok (100 ml) połączyć z czystą wódką
Right Behind The Kitchensiebie aż koleżanki koleżanek soki puszczają. Robi nam się breja. Aby tego uniknąć można przed tą tragiczną sytuacją włożyć malyyyny do zamrażarki i zguglować lody waniliowe z sosem malinowym . Najważniejszy jest sos Więc tylko dla przypomnienia dodam, że zamrożone bądź świeże maliny wkładamy do rondelka, podkręcamy gaz delikatnie, a pod wpływem ciepła puszczą sok i zaczną się
Right Behind The Kitchencytryny oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaryżu Arborio 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego, na przykład tego lub innego nadającego się do smażenia 2 małe papryki- zielona i żółta 1 duży pomidor malinowy (ok. 400 gram) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu (użyłam wywaru drobiowo-warzywnego) szczypta nitek szafranu 4 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy: szczypta kurkumy, papryki wędzonej, papryki słodkiej sól
Mango Papajaprzewracaniu na drugą stronę. Smak jest obłędny - na pewno dla amatorów kokosowych smaków będzie idealne :) Z podanych składników powinno wyjść około 10 naleśników. Można je podawać np. z sosem malinowym, ale ja wolę bez niczego, bo same w sobie są pyyyszne
apetytnapieczeniegrubości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie-łamiemy na mniejsze kawałki i dekorujemy babeczki. Jadalna krew: pół szklanki czerwonego syropu owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym
Zawsze głodna!modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca - benzoesan sodu 160 g / 100g 8,2 g 2 g Kotlin Ketchup pomidory malinowe pomidory, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy i kwas cytrynowy - regulatory kwasowości, substancja konserwująca - benzoesan sodu , aromaty 136 g / 100g 23 g 2 g Tesco
Powiedz dietom nieMożna wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki
Smaczne Zdrowerobimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża łyżka cukru 100 g rodzynek 200 g puree z dyni (można zastąpić puree
greenscarfjajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania
Wanilia i Kardamon