stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru
W poszukiwaniu inspiracjistronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano 2-3 łyżki masła sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie
Mango Papajachciała współpracować z moim aparatem ale jest przepyszna i warto ją zrobić. Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima i malinowe 5 ząbków czosnku 0,5 l bulionu drobiowego 1 łyżeczka bazylii 1 kulka mozzarelli 50 ml słodkiej śmietanki Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć skórką do góry
Monia miesza i gotujepszennej 500 2 niepełne szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej mały kawałeczek masła ulubiony "wkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać
Kuchenna Kontrrewolucyadotykała kremu. Wystudzić krem. Schłodzić w lodówce. Krem można przygotować dzień wcześniej. oraz: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 135 g świeżych malin 3 łyżki gęstego dżemu malinowego (bez pestek)* Dekoracja: 500 g gotowej masy marcepanowej różowy lub zielony barwnik spożywczy cukier puder do podsypania i oprószenia czerwona lub różowa różyczka z marcepanu - jak zrobić różę tutaj * Jeśli
maniapieczeniapotrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, 1/4 pęczka bazylii, szczypta soli oraz pieprzu Składniki
Mango Papajaserniczek na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Z malinami rzecz jasna. Na górę i do środka wylałam moją ulubioną pastelową galaretka o smaku "Lynchee Coctail". Serek malinowy wychodzi bardzo delikatny i lekko kwaskowaty, natomiast galaretka jest jedwabista i ma tak fajny delikatnie słodki smak, że całość komponuje się jak dla mnie idealnie. *** Ostatnie tchnienie lata Na tortownicę
Maślane ciasteczkoSkładniki : 5 jajek 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 laska wanilii lu cukier waniliowy 4 łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżki wody maliny do dekoracji mus malinowy Wykonanie : Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na kogel mogel. Śmietankę zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym.( laskę wanilii potem wyciągamy ) Zagotowaną śmietankę dodawać
Sama słodycz i szczypta chiliZnudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce
Milion Smakówśmietany 36 %, 400 ml jogurtu greckiego, 6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 175 g ciastek typu oreo Dodatkowo: 2,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin, 3 galaretki malinowe Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce
Nie tylko w kuchniProsta i bardzo pyszna sałatka z pomidorów, którą można podać do obiadu, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Składniki: ok 0,5 kg pomidorów (dałam malinowe i koktajlowe) mała cebula czerwona 2 garście zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz bazylia Przygotowanie Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki wkładamy do jednej miski, wlewamy oliwę i dodajemy
e-PrzepisyKulinarnecierpliwości, to warto odczekać dłuższy czas). Butelki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu (doskonale nada się piwniczka). Jeżeli nie zależy Wam na % nalewki, to można dodać więcej owoców. Nalewka malinowo-żurawinowa, to nie tylko trunek, którym możemy się delektować, posiada ona również wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim żurawina pomaga leczyć schorzenia dróg moczowych, jest również pomocna przy leczeniu anginy
Passions hobbies lifedodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni. Składniki (na 2-3 porcje): 1 kg pomidorów: użyłam czerwonego, malinowego, dwóch żółtych oraz jednego zielonego 1/2 czerwonej cebulki dressing: 2 ząbki czosnku, garść świeżych ziół: bazylii, tymianku i rozmarynu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki
Mango Papajatego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce: 2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej wody ok 2 szklanek malin Galaretki rozpuścić w wodzie,ostudzić.Jeśli korzystamy z mrożonych malin możemy je dodać do ostudzonej galaretki,wtedy szybciej stężeje.Jeśli mamy świeże
Niespełnione zdolności kulinarneSpróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów) 2-4 ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych
Pełny talerz