Maliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki
Bananowe PoleOdstaw na 20 min. Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut
SMYKWKUCHNIjaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym
Pełny talerzSezon malinowy już w pełni...u mnie przedtem malin nie było..susza dała się we znaki..ale deszczu trochę popadało i malinki na mojej działce i u mamy"odżyły"i tak oto zrobiłam dżem ..ja zrobiłam z większej porcji ..do tego dżemu użyłam gotowego żelfixu itp.. 1 kg malin 0,5 kg cukru żel do dżemów Odważyć
Moje domowe kucharzeniepieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze
Panda i jej światKWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) CIASTO ROZWIJAMY MOŻEMY LEKKO NASĄCZYĆ SOKIEM MALINOWYM SMARUJEMY BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPUJEMY MALINAMI ZWIJAMY ROLADĘ,MOŻNA POLAĆ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ LUB TAK JAK JA NA SZYBKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM-PYSZNOŚCI..... DO RANA ZOSTAŁ MI TYLKO MAŁY KAWAŁECZEK SPRÓBUJCIE
Swojskie jedzonkoDzień dobry słonecznie każdemu po kolei. Szybkie śniadanko dzieciaczkom ? Pyszne śniadanko? Kolorowe? Podano! Składniki! -ulubione musli -ulubiony jogurt -gęsty domowy sok malinowy -mieszanka ziaren prażonych u mnie Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO -owoce- u mnie amerykańska borówka+białe winogrono Wymieszałam musli z jogurtem, dosypałam ziaren. Polałam sokiem z malin. Posypałam owocami. I śniadanko pyszne, pełne pozytywnej energii gotowe! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchnipołączyć z jogurtem. Wyłożyć na talerz. Maliny przełożyć do rondelka, dodać miód i delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia. Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na kaszę, podawać natychmiast. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik. składniki: 4 czerwone papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone warzywa, skórką
Monia miesza i gotujełyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut
Słodka Stronajeżyny, więc tragedii nie ma. Będę działać zimą jeżynami. Pamiętacie mój ulubiony sos do pizzy albo do wątróbki? Ten z octem balsamicznym i musem malinowym? W tym roku będę jadła z musem jeżynowym. Będę kombinować tym co mam, bo malin za 13 zł za 1 kilogram kupować nie zamierzam, po prostu nie stać mnie na taki wydatek, tym bardziej
Blondynka GotujeCudowny aromat i łatwość przygotowania sprawiają, że można tę passatę przygotowywać i zajadać bez końca... ;-) Składniki: - 5kg pomidorów (u mnie ogrodowe, mięsiste, coś a'la malinowe) - 15 ząbków czosnku - 2 płaskie łyżki soli himalajskiej - listki oberwane z jednego krzaczka bazylii W dużym garnku zagotować wodę, wkładać do niej partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy do miski
Smaczne Zdrowezajadamy! Świetnie smakuje również na zimno, więc spokojnie możemy go schować do lodówki, w celu późniejszej konsumpcji :) Wychodzą 3 porcje, każda po ok. 170g = 60kcal. Smacznego! Kisiel malinowy z jogurtową bitą śmietaną light Składniki: - 250g malin - 200ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - 20g mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu Maliny płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy
Be Fit Be StrongDzień dobry! Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo wody, a niewiele miąższu
Pora coś zjeśćdesce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii. Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad z psiankowatych. Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka
Karo in the Kitchen