konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* Udka
Ugotowaćcukru pudru 1 żółtko 1/3 łyżeczki soku z cytryny krem ricotta: 100 g serka ricotta 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki 30% frużelina malinowa: 150 g malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche
kolorowotorcikowoprostej sałatki z pomidorami, ogórkiem, kukurydzą i serem feta. Całość polałam sosem koperkowo-ziołowym, aby sałatka była bardziej wyrazista. Składniki: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 2 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 100 g sera feta 1/2 puszki kukurydzy oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Sałatę przesypać do miski. Pomidory i ogórki umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki
Ugotowaćminut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki na krem malinowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić) Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPrzygotowanie: Wódkę i sok pomarańczowy wlewamy do shakera, wrzucamy 3 kostki lodu - energicznie mieszamy a następnie przelewamy do szklanki. Wrzucamy 2 kostki lodu. Następnie powoli dodajemy grenadinę (lub sok malinowy) - tak, by osiadła na dnie. Dekorujemy plastrem pomarańczy i wkładamy słomki
Alutka-GotujeWielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. To moja propozycja skromnego, kwadratowego tortu z malinowo- czekoladowym wnętrzem. Biszkopt 3 szt ( 21 x 21) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykolejną potrawę z wykorzystaniem tych super nasionek. Tym razem źródłem inspiracji była dla mnie książka Barbary Simonsohn " Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia ". i opublikowany tam przepis na jogurt malinowo - kokosowy ( tutaj recenzja książki) Miałam akurat w lodówce jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami. I w ten właśnie sposób powstał super
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia. Składniki biszkopt 2 szt ( 25 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyniesamowity smak świeżych jagód... pyszny... SKŁADNIKI 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości
Czary - gary w kuchnimasła, w temperaturze pokojowej 1 1/4 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego) 1 łyżka kakao 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi 1 łyżka cynamonu garść rodzynek 300 g słoik powideł śliwkowych cukier puder do podania Przygotowanie
karmelowyWstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek
Podróż w kulinariaZnowu mam zastój w gotowaniu i jedzeniu. Sama już nie wiem co mam robić, żeby podniebieniu dogodzić :D ech, chyba wiosenne przesilenie. Póki co, ciągle jem pomidory malinowe z oliwą i mozzarellą.No stop, rano, w południe i wieczorem. Także dzisiaj, dodałam do tego trochę mix sałat, otręby i taka o wyszła nawet zacna sałatka :-) Składniki: 3 pomidory torebka
pieprzny smaczekopisałam w punktach 1-2. Do malaksera wrzuć kawałki jabłka i obranego banana. Skrop sokiem z cytryny, Dodaj płatki owsiane i zmiksuj prawie do gładkości. Dodaj gorącą malinową kaszkę. Zmiksuj wszystko do gładkości. Wlej kefir w odpowiedniej ilości i wymieszaj łyżką lub zmiksuj. Przelej do szklanek i udekoruj kleksami kefiru. Najlepsze od razu po przygotowaniu. Smacznego
Anioszek w kuchniróżane smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również od Premium Rosa sporą ilość malinowych syropów o różnych smakach: z lipą, z miętą, z goździkami i cynamonem – do herbaty super :). Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem
Mała Cukierenkaserowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku
Mango Papaja