Delikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię
Kulinarna (nie)codziennośćSezon malinowy już się rozpoczął ! Więc pora zabrać się za gromadzenie zimowych zapasów w postaci konfitur. U mnie już wypróbowana, pyszna konfitura z płatkami migdałowymi. Bez zbędnych konserwantów i środków żelujących. Bardzo owocowa, z wyczuwalnymi kawałkami malin. Składniki: 1 kg malin 75 dag cukru 10 dag płatków migdałowych Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, opłukać, osączyć i zasypać cukrem i zostawić
Tradycyjna Kuchniapolskiej vlogerki, Pauliny Mikuły, a dotyczy zasad poprawnej polszczyzny. Pochłonęła mnie od pierwszej strony :) Natomiast trzecią, w której znalazłam pomysł na kruche marchewkowe ciasteczka z dżemem truskawkowym (w oryginale malinowym), jest książka Anny Starmach, pt. "Pyszne na słodko". Bardzo fajna pozycja. Zawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne umiejętności, ani też wyszukane sprzęty. Same ciasteczka
zadanie-gotowaniesłodkawy ser żółty i daniem zajada się nawet moja trzylatka :) 5 jajek mały pęczek botwinki (ok. 200 g) 80 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki mała młoda cebula pomidor malinowy łyżka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu do smaku szklanka truskawek pęczek grubego szczypiorku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz posiekane buraczki, łodygi i liście botwiny podsmażamy
Mienta bloggruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem
cool and mintyIdealnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam
cool and mintyżółta zewnętrzna część) 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku starty na tarce sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 4 pomidory np. malinowe lub 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1 szalotka 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu balsamicznego garść
cool and mintyTAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA 2 pomidory malinowe garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/4 papryczki chili pokrojonej w krążki 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól morska
cool and mintydrobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/3 pokrojonej papryczki chili 1 cytryna pokrojona na ćwiartki SALSA Z POMIDORÓW 2 pomidory malinowe garść listków posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz WYKONANIE POMIDORY myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona wraz
cool and mintyPodałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz szczyptą młotkowanego(grubo roztartego) czarnego pieprzu. W sezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki
cool and mintymała pierś kurczaka 1 łyżka łagodnej pasty curry / użyłam takiej sól, pieprz 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno
cool and mintyoraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula (może być zwykła) 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 szczypta majeranku (solidna
Di gotujeMuffinki sernikowe na ciemnym spodzie z bitą śmietaną malinową i owocami. Smaczne idealne do kawki lub na przyjęcia. Składniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka
Kulinarne Fantazje Marioligniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKarmelizowane gruszki : 2 twarde, dojrzałe gruszki Frisco.pl 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego malinowego Frosco.pl sól, pieprz do smaku, ostra papryka do smaku
Kulinarne Fantazje Marioli