makowiec - 2448 przepisów (strona:9/164)

Szybki makowiec 58

Szybki makowiec Kto lubi makowce? U mnie to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce robię w najróżniejszych wersjach. Rolady, gwiazdy drożdżowe, makowce na kruchym spodzie i te najłatwiejsze ucierane. Dziś mam dla Was przepis na szybki makowiec . Wystarczy wszystko zmiksować i już można piec. Polecam Pyszny, idealny przepis na makowiec dla zabieganych Jak zrobić szybki(...)makowiec? Składniki: 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa ToTa 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mielonego maku 150 g rozpuszczonego masła (lekko ciepłe) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru marcepanowego lub aromat marcepanowy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier puder. Dokładnie miksujemy

Słodkie okruszki
Makowiec japoński 56

makowiec to szybsze i równie pyszne rozwiązanie co klasyczny makowiec, ale jest dużo bardziej wilgotny i delikatny. Naprawdę warto go przygotować na święta lub z każdej innej okazji, a wszyscy będą zachwyceni efektem. Najpierw należy ugotować mak, a do tego użyć maku mielonego. Będzie to szybsze i nie będzie wymagało mielenia już po ugotowaniu. Do tego należy mocno zmiksować składniki(...)dodać ubite białka i bakalie. A na koniec do makowca japońskiego oczywiście czekoladowa polewa, choć nie jest obowiązkowa. Zamiast tej klasycznej z gorzkiej czekolady możesz dodać czekoladę mleczną, białą lub zrobić inną polewę, lub krem na bazie mascarpone. Tu możesz zaszaleć! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale

nietylkopasta.pl
Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto 160

Makowiec japoński to wilgotny i puszysty wypiek, który podbija serce każdego, kto go skosztuje. Bogate w bakalie ciasto makowe z dodatkiem jabłek i z polewą czekoladową na wierzchu będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, ale również można je przygotować bez okazji, gdyż jest stosunkowo szybkie i proste do zrobienia. Składniki na Makowiec japoński: 200 g maku suchego mielonego 450 ml mleka(...)wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnik nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec odstaw do wystudzenia. W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto   Makowiec

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto makowy salceson 79

Wilgotny makowiec bez spodu z jabłkami Tego jeszcze nie było rewelacyjne ciasto z makiem i jabłkami, mój własny pomysł i wykonanie. Ciasto makowy salceson wzorowany na makowcu japońskim prosty świąteczny wypiek który zawsze się udaje. Upiekłam ja, upiekły moje znajome i zgodnie twierdzą, że makowiec rewelacja! Niby zwykłe ciasto z makiem, a niezwykłe. Klasyczny makowiec japoński w nowej odsłonie. 😊 Japoński(...)makowiec salceson Szybkie ciasto z makiem z puszki lub z maku mielonego, pełne bakalii. Nie jest to skromne ciasto, jest to makowiec na bogato. Wilgotny, delikatny i co najważniejsze z taki łatwy makowiec zrobisz szybko nie tylko jako ciasto na święta. Czy to jest najlepszy makowiec? Moim zdaniem faworyt, nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczne

Dieta moja pasja
Przepis na makowiec krucho-drożdżowy 77

Makowiec świąteczny        Dlaczego ten makowiec jest fenomenalny?           Odpowiedź jest prosta! Jak smakuje komuś takiemu jak ja, który nigdy nie lubił tradycyjnego makowca i omijał go dużym łukiem, to na pewno zasługuje na tytuł fenomenalnego makowca.  👉Jak zrobić makowiec❓     Aby zrobić ten makowiec(...)etapy: 1. przygotowanie masy makowej z mielonego maku i 2. przygotowanie ciasta, w które zapakuje się tą masę makową.       Zapraszamy na przepis na makowiec.    Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem FENOMENALNY makowiec na cieście krucho-drożdżowym - Przepis na święta i imprezę   Składniki: 200g mielonego maku ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Makowiec świąteczny 95

Ciasta z makiem to jedne z najpopularniejszych wypieków jakie goszczą na bożonarodzeniowych stołach. Najbardziej klasyczny makowiec to ten zwijany na drożdżowym cieście, często można też spotkać przepisy na ciasto łączące w sobie masę makową i serową, tak zwany seromakowiec. Zapraszam do przeglądania moich ulubionych przepisów na ciasta z makiem. MAKOWIEC ZAWIJANY Ulubiony makowiec w moim domu, pełen wilgotnej masy makowej(...)bakalii i orzechów. Idealne ciasto drożdżowe będzie podstawą do wykonania tego ciasta. MAKOWIEC Z PIANKĄ Bardzo elegancki makowiec, który pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Dla wielbicieli maku, będzie to idealne ciasto nie tylko na święta. SEROMAKOWIEC Połączenie masy serowej i makowej to przepis, który jest kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo aromatyczne, pachnące skórką pomarańczową, pełne suszonych owoców

Słodki Blog
Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS 123

Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje! Makowiec przekładany budyniowym kremem to przede wszystkim idealne ciasto do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia. Jednak sprawdzi się również jako ciasto na imprezę rodzinną lub deser do niedzielnej kawy. Jaki krem zrobić do makownika(...)krem znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne pomysły na ciasta z kremem budyniowym: ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką ciasto przekładane z chrupką tradycyjna kremówka na cieście francuskim PRZEPIS – MAKOWIEC Z KREMEM Makowiec z budyniowym kremem cytrynowym Blog Via Gusto Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się

Via Gusto
KETO MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, bez glutenu i cukru) 127

ocen) Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne wypieki, to musicie wypróbować ten przepis! Pyszny   keto makowiec zawijany, który zawsze się udaje! Puszyste ciasto jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia a powstało jako drobna modyfikacja przepisu na chlebki oopsies . Obficie wypełnione aromatycznym nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym doskonale zastępuje tradycyjną struclę makową. Smakuje każdemu i cudownie wygląda na świątecznym stole(...)Spróbujcie koniecznie! Składniki – keto makowiec zawijany Ciasto 4 jajka szczypta soli kłodawskiej 150 g twarogu półtłustego 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 30 g erytrolu w pudrze szczypta wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina masła klarowanego do wysmarowania papieru Masa makowo-orzechowa 250 g maku mielonego (ewentualnie zmielić samemu 3 razy) 250 gorącej wody

Ola la LCHF
Tani makowiec japoński 89

Tani makowiec japoński to pierwszy w tym roku przepis, który można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia, bo u nas na Święta musi być ciasto z makiem. Jest idealny na kryzysowe czasy, bo oszczędzamy czas i pieniądze na składniki. A równo za miesiąc jest Wigilia, która dla niektórych z Was będzie uboższa niż przed rokiem, niektórzy będą musieli zaoszczędzić na jedzeniu(...)ogrzać mieszkanie, czy zapłacić za prąd lub wodę. Tani makowiec japoński bazuje na moim przepisie na babeczki z jeżynami , dodatkowo dodałam 250 g opakowanie gotowego maku (od doktora;) i 3 starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec japoński 138

Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie(...)które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Makowiec japoński: 250 g maku 1 i 1/2 litra mleka 3 jabłka (400 g) 6 łyżek kaszy manny

Danka Pichci
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka 123

Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka Ten makowiec nie tylko jest czarny z wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni go niewiele, zaledwie 3 łyżki kakao, ale dzięki nim i czekoladowej polewie zmienia się i wygląd i smak makowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie i równo się piecze. Smak dopełniają powidła(...)śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Ten smaczny makowiec pieką panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niebieszczanach. Przepis został opublikowany na gminnym portalu gminasanok.pl Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: 500 g maku 10 jajek 500 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao bakalie słoik powideł śliwkowych polewa

Trzeci talerz
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 123

Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy. Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku . Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy(...)najbardziej lubimy. Masa makowa bez mielenia jest idealna do przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się nie tylko do makowców, ale także do drożdżówek lub innych wypieków z makiem. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 1270 g masy.  Najprawdopodobniej po wycięciu gwiazdek zostanie Wam trochę ciasta - warto od razu upiec

Lekcje w kuchni
Makowiec bez jajek i glutenu 130

Przyznam uczciwie, że jeszcze do niedawna „nie miałam ręki” do makowców. Jak przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec(...)który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy ten makowiec, do którego

Even Better Food
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka 136

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte(...)jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę fusiastą, przez co w kremie wyczuwalne były odrobinki gorzkiej kawy. Przepisem na makowiec w Korso Kolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35

Trzeci talerz
Makowiec biszkoptowy 148

urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa była “gładka” – bez orzechów, rodzynków czy skórki pomarańczowej. Szczególnie rodzynki namiętnie wydłubywałam ze wszelkiego rodzaju makowych placków(...)zostało mi do dziś), więc ten wypiek był dla mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową o bakalie (tradycyjnie, makowiec biszkoptowy ich nie posiada), a dodatkowo na blogu znajdziecie także inny makowiec na biszkopcie – odwracany, właśnie z bakaliami. Makowiec biszkoptowy – biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru

Poezja smaku
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 149

Makowiec japoński to już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciasto z jabłkami Na blogu jest już przepis na  makowiec japoński w bezglutenowej wersji , ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie i chrupiącą(...)albo – tak jak u mnie – dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał Makowiec

Fitkot
Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego 186

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)wnieść własnoręcznie przygotowany wkład w wigilię w pracy czy mikołajkową imprezę u dzieci w szkole ( z tym ciastem nawet starsze dzieci spokojnie sobie poradzą!) PRZEPIS CHOINKA MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki choinka makowiec z ciasta francuskiego: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka masy makowej 1 jajko cukier puder Jak zrobić choinka makowiec z ciasta francuskiego: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw

Dorota Smakuje
Strucla makowa 327

Makowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki ( troszkę go modyfikujac). Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości(...)ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach

Mia Cucina Sofieta
Makowiec na kruchym cieście 56

Makowiec na kruchym cieście Lubicie makowce? My uwielbiamy. I choć u mnie pojawiają się dość rzadko, to zawsze znikają w kilka chwil. Wczoraj przygotowałam jeden z najłatwiejszych makowców. Makowiec na kruchym cieście . Kilka chwil przygotowań, a jaki pyszny efekt. Rodzina i goście zadowoleni. Na blaszce zostały same słodkie okruszki Polecam i Wam ten prosty i pyszny przepis na makowca(...)zrobić prosty makowiec na kruchym cieście? Składniki: 300 g mąki pszennej – u mnie tradycyjna pszenna typ 550 ToTa 250 g masła (zimne) 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 jajka M 850 g masy makowej (gotowej lub domowej) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek

Słodkie okruszki
Makowiec na kruchym cieście z wiśniami 380

prosty makowiec na kruchym cieście z dodatkiem wiśni jest niezwykle pyszny! Wiśnie dodają makownikowi świetnego przełamania i idealnie komponują się z masą makową. Czy do makownika można użyć gotowej masy makowej? Tak, aby zaoszczędzić czas możesz użyć gotowej masy makowej z puszki. Jednak warto samemu zrobić masę makową, bo będzie o wiele lepszej jakości i będzie miała najlepszy smak(...)rzadka? Jeśli czujesz, że masa makowa wyszła za rzadka, należy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Dodawaj stopniowo, po łyżce, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Czy makowca na kruchym cieście można zamrozić? Tak, makowce na kruchym cieście można mrozić. Ciasto możesz zamrozić zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości. Przepis na makowiec na kruchym cieście z wiśniami

Via Gusto
Top 20 przepisów na ciasta i wypieki świąteczne! 185

przepisów na ciasta i wypieki świąteczne! Największe gwiazdkowe hity. W tym wpisie królują serniki, makowce, bezy, kajmaki i pierniczki. Znajdziecie tu łatwe i szybkie przepisy na świąteczne łakocie, jak i wyszukane receptury na efektowne ciasta warstwowe, które pięknie przyozdobią Wasz stół. Każdy znajdzie coś dla siebie, Zapraszam ;))       Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Przepis tutaj(...)czekoladzie Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!   Różyczki z makiem Przepis tutaj (KLIK) Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno

Blog z Apetytem
Makowiec japoński 270

Makowiec japoński, znany również jaki makowiec z jabłkami to obowiązkowy wypiek na święta. Z pewnością każdy z Was kojarzy go z czasów dzieciństwa, kiedy to piekły go nasze babcie czy mamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński jest bardzo puszysty, wilgotny, a jednocześnie zbity i ciężki. Jak go przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam! Składniki 500 ml mleka(...)pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 60 minut, grzanie góra-dół. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na przestygnięty makowiec. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowiec japoński pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Makowiec z 2 składników 45618

Makowiec z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej to rewelacyjny wypiek, idealny dla leniwych, a także tych, który nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladę makową, którą przygotowałam jest bardzo prosty a sam makowiec naprawdę szybki do zrobienia. Wystarczy na cieście francuskim rozsmarować masę makową i zwinąć w rulonik. Następnie upiec i gotowe. Wydaje(...)się bardzo prosty? I taki właśnie jest! Makowiec z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się na święta, jako dodatek do ulubione kawy, a także na rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Zapraszam na przepis, bo rolada makowa smakuje naprawdę świetnie. MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g gotowej masy makowej Dodatkowo żółtko do posmarowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. 141

Makowiec japoński od lat gości na wielu świątecznych stołach. Jest bardzo smaczny, a dodatek jabłek powoduje, że jest wilgotny. Dodając do niego dowolne składniki (np. orzechy, żurawina czy skórka pomarańczowa) dopasujemy go do własnego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec japoński – makowiec z jabłkami Składniki 500 g suchego maku 10 jajek 400 g cukru pudru jeśli jabłka są mocno(...)jest suchy. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone ciasto polewamy czekoladą lub oprószamy cukrem puderm. Ciasto długo zachowuje świeżość, przechowujemy je w chłodnym miejscu. makowiec japoński – makowiec z jabłkami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście 159

GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy zemleć mak, ale uważam że warto w 100%. Bardzo polecam… Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście Składniki: Ciasto: 200g masła 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć

Mała Cukierenka
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 235

Makowiec japoński, znany jest od dawna. Myślę, że wielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez spodu, sama masa makowa, na kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał(...)smaku, a środek wypełniłam masą makową z dodatkiem daktyli. Ci, którzy go jedli byli zachwyceni jego smakiem. Ja również. Jeśli chcecie się przekonać jak smakuje mój makowiec japoński, to upieczcie taki właśnie... Składniki: Spód: 150 g zmielonych migdałów 150 g mąki pszennej tortowej 1   łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki

Kuchnia u Krysi
Makowiec 268

Makowiec Nieziemsko smaczne zawijane ciasto drożdżowe z makiem. Wilgotne, idealnie kruche i o niebo lepsze niż z cukierni. Jest łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi! Polecam :))   Składniki na 2 makowce: 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 120 ml letniego mleka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 4 żółtka 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka(...)wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów *** *** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód *** *** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy

Blog z Apetytem
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1689

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy(...)się. Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g

Smakołyki Bereniki
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 266

świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję(...)Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu

Karo in the Kitchen
Makowiec na kruchym cieście 744

Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę(...)sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania