makowiec - 2448 przepisów (strona:3/164)

Makowiec z jabłkami i bakaliami 107

Makowiec z jabłkami i bakaliami. Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie. Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany , i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty makowiec też będzie(...)dobrym rozwiązaniem. Na blogu znajdziesz jeszcze inny przepis na makowiec z jabłkami na kruchym cieście, wybór pozostawiam Tobie. Przepis na szybki makowiec z dużą ilością bakalii.  Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm 200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła lub dobrej margaryny, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Cztery Fajery
Makowiec zawijany 124

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie

moj przepis na
Makowiec zawijany 119

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie

moj przepis na
Makowiec 131

Czas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie(...)jest!  Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec zawijany 268

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie

moj przepis na
Makowiec Babci 502

Lepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki

Anielska Kuchnia Ani
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 723

zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru(...)mniej więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makowiec na kruchym spodzie 219

Lubię makowce. Jak dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach wrzuciłam do koszyka puszkę gotowej, makowej masy planując rozpoczęcie od uproszczonej wersji. Jakby nie było, to jednak jakiś progres;) Jednak już w domu, podczas wertowania propozycji przepisowych na tradycyjny makowiec z "prawdziwego zdarzenia", znowu(...)więc poczyniłam kolejny krok na drodze do cukierniczego rozwoju;) Smakowo wyszło pysznie - wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie   Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 267

Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Ja go uwielbiam. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż 2 makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać delikatnie suchym(...)makiem. Spróbujcie, polecam. Do zawijanego drożdżowego makowca można użyć domowej lub kupnej masy. Ja dziś postawiałam na tą drugą opcję. Masa Helio sprawdza się tu doskonale, starczy na dwa makowce. Składniki: (na 2 makowce) 500 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru mała szczypta soli 40 g świeżych drożdży 125 ml mleka (pół szklanki) 2 jajka (białka

Słodkie okruszki
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 551

Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia). My bardzo

Smaczne Zdrowe
Najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie 77

nadchodzi grudzień, wracamy do smaków dzieciństwa, gdy na stole zawsze czekały tradycyjne świąteczne ciasta przygotowane przez babcie – puszysty sernik wiedeński i sernik krakowski, keks i inne ciasta z bakaliami, makowiec zawijany, ciasto miodowe oraz oczywiście pierniki i pierniczki. Szukasz pomysłu na ciasto wigilijne? Jeśli tak, to sięgnijmy razem po najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie, którymi zajadają się nasze(...)block;padding:0 5px 15px 5px}@media screen and (max-width: 900px){.kg-image-container{width:100%;flex: 0 0 auto ;}} Piernik żydowski lekach Piernik francuski pain d'epices Makowiec zawijany i makowiec na kruchym cieście – sprawdzone przepisy na tradycyjne świąteczne ciasta Makowiec zawijany jest u nas obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dawniej wierzono, że mak ma magiczne

Cztery Fajery
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 238

Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)niewielką odpłatnością robiono to w urządzeniach przemysłowych. Na Dolnym Śląsku używano ręcznych maszynek przystosowanych specjalnie do mielenia suchego maku. A całe to zamieszanie tylko po to, żeby upiec makowiec… Coś zatem w tym cieście musi być niezwykłego. Według starych słowiańskich wierzeń mak symbolizuje dostatek i płodność. Ma mieć również moc łączenia z zaświatami, choć to akurat mogła być prawda, ponieważ

Trzeci talerz
Świąteczny makowiec 234

byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam się przekonywać do makowca, aż doszłam do momentu, kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że czekam z niecierpliwością na makowiec cały rok. Tak, jak na nugat :) Ten makowiec, który Wam tutaj pokazuję, to mój ulubiony(...)makowiec. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi. Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam

Posadzone i zjedzone
Makowiec drożdżowy 270

moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)chłodne miejsce. 6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy

Kuchnia domowa Ani
MAKOWIEC 341

przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten gdzieś nam zaginął. Mniej więcej pamiętałyśmy składniki, więc rozpoczęliśmy poszukiwania podobnej receptury. Znalazłyśmy ją na blogu " Kulinarne szaleństwa Margarytki ". Przepis i wykonanie cytuję za autorką, ponieważ zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem

Przepisy Aleksandry
Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście 125

Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście przepis Makowiec z budyniem i jabłkami  na kruchym cieście Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Przepis na kruche ciasto z masą makową z puszki (lub domową) to smak tradycji, który posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni. Makowiec na kruchym cieście  Makowiec(...)kruchym cieście z budyniem i jabłkami to wspaniała odmiana od klasycznego makowca. Wychodzi wilgotny, nie jest przesłodzony, wspaniale smakuje do kawy. Jak zrobić kruche ciasto do makowca? To dzisiejsze jest wyjątkowo proste do przygotowania, a poza tym dość ekonomiczne. Nie potrzeba dużo masła, a upieczecie z niego dużą tortownicę ciasta. Ten przepis na kruche ciasto używam jako bazy do wielu

Lekcje w kuchni
Makowiec zawijany 51

eśli lubicie drożdżowe makowce zwijane klasycznie w roladę, ale boicie się, że nie wyjdą, że popękają, że wydarzy się coś jeszcze, co zepsuje ich wygląd ( a wiadomo, że zależy nam również na ładnym wyglądzie naszych wypieków, zwłaszcza tych świątecznych ), to skorzystajcie z tego przepisu - gwarantuję, że makowce wyjdą Wam piękne! :) Tutaj także zwijamy je w roladę, ale roladę tę przekrawamy(...)wzdłuż na pół i przeplatamy ze sobą przekrojone części. Tak zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka

Opowieści z piekarnika
Makowiec japoński 98

Makowiec japoński to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które poza makiem zawiera również jabłka. Ciasto to jest wilgotne, lekkie i zajadać można się nim bez końca. Jest idealne na specjalne okazje takie jak święta Bożego Narodzenia ale równie dobrze upiec można go przy weekendzie do przysłowiowej weekendowej kawki. Przygotowanie makowca japońskiego zacząć należy od sparzenia bądź też ugotowania maku(...)ciasto powinno być ładnie przypieczone po górze. Wystudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową oraz płatkami migdałów lecz zamiast polewą posypać można je cukrem pudrem. Zachęcam do sięgnięcia po przepis na makowiec japoński i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Makowiec japoński Składniki na makowiec japoński. 8 jajek “L” szczypta soli

MeCooks
Makowiec 399

części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu.    Luz pozwoli na wyrośnięcię makowca , a zapobiegnie jego pękaniu. Pozostaw na około 30 minut, po czym upiecz przez 30 minut  w 180 °. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania