Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)białko, 2 łyżki białka zostawiam. Masa makowa powinna być całkowicie wystudzona, można ją nawet wstawić na trochę do lodówki, żeby miała podobną temperaturę, co ciasto. Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy
Słodki sentymentMakowiec przeplatany to świetny pomysł na pysznego makowca na święta. Ten drożdżowy makowiec jest przepyszny i idealny na słodką przekąskę nie tylko w święta! Artykuł Makowiec przeplatany pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaMakowiec w cieście kruchym Zazwyczaj makowce zawija się w ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe, moja dzisiejsza propozycja jest trochę inna ponieważ do ciasta nie używamy wcale drożdży. Ciasto jest kruche, delikatne i przepyszne. Nadzienie makowe możemy wykonać sami według swojego sprawdzonego, domowego przepisu lub można użyć gotowej masy z puszki. Polecam! Składniki: na dwie rolady makowe 750g mąki(...)środka, a następnie rolujemy z dołu do góry. Musimy tak rozwałkować i zwinąć ciasto, aby później zmieściło nam się na długość do blaszki *** *** Tak samo postępujemy z drugim makowcem *** *** Rolady zawijamy luźno w papier i przekładamy do foremki tak aby każdy makowiec był ułożony sklejeniem do dołu ( moja blaszka ma wymiary 32×20 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemDrożdżowy makowiec – świąteczne ciasto Dziś mam dla Was przepis na pyszny i efektownie wyglądający drożdżowy makowiec z dużą ilością maku. My go uwielbiamy. Robię go raczej tylko na święta, choć zdarza mi się go też piec na niektóre uroczystości. Z tym ciastem dobrze się pracuje. Jest miękkie i plastyczne. Jeśli nie chcecie lub nie macie czasu się bawić(...)formowanie kształtów, to śmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno
Słodkie okruszkiMakowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę. Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam. Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy
Słodki sentymentMakowiec z bezą na spodzie. Jestem wielką fanką makowców. To ciasto jest idealnie wypełnione nadzieniem makowym , z delikatną i chrupiąca bezą . Myślę, że to ciasto z makiem jest piękne w swojej prostocie: bez lukru i glazury , tylko z delikatna bezą . To ciasto jest wszystkim dla miłośników maku i bezy. Naprawdę pyszne ciasto , którym będziesz się cieszyć wszystkimi zmysłami. Idealny makowiec(...)ciasto ostygnie całkowicie włóż je do lodówki. Po każdym cięciu przepłukuj nóż pod strumieniem ciepłej wody, to sprawi beza nie przyklei się do noża. To nie jest zwykły klasyczny makowiec. Delikatny i miękki spód, bogata warstwa nadzienia makowego i ubite białka tworzące delikatna chmurkę na wierzchu. Trzy warstwy ciasta łączą się w jedną idealną całość o fantastycznej strukturze i cudownym
Zdrowy Styl JoannyMakowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły
KuchniaWeDwoje.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach. Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie(...)wpisie zaprezentuję Wam przepis na zawijaki makowe z masą domową, której przygotowanie opiszę w etapach. Makowiec wychodzi wilgotny, idealnie słodki, mięciutki, wręcz idealny. Długo zachowuje swoją świeżość i nadaje się do mrożenia. Często, jeśli zostanie nam spora część makowca, co zdarza się bardzo rzadko, ponieważ bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest
Przepiski.plCzas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy(...)czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym! W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami go nacinamy i skręcamy , więc nic złego już stać się
SprawdzonaKuchnia.plMakowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać! Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca(...)centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce *** *** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut *** *** Po wystudzeniu ciasto
Blog z ApetytemMnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki. Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto
Słodki sentymentMakowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii(...)makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikMnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki. Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto
Słodki sentymentmleku kokosowym , a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony z masłem migdałowym i orzechami włoskimi oraz laskowymi , dzięki czemu powstała kleista masa makowa. Taka jak w prawdziwym makowcu, kutii czy innych makowych świątecznych klasykach. Dorzuciłam do niej nawet garść namoczonych w rumie rodzynek i skórek pomarańczowych , żeby nadać keto roladzie makowej dodatkowego smaku i aromatu. Keto makowiec Keto rolada(...)makowa – wspólny mianownik dla tradycji i diety ketogenicznej Wspominałam już dzisiaj, że moje tegoroczne wypieki wyjątkowo odpowiadają bożonarodzeniowym tradycjom. Piernik i makowiec to bowiem ciasta, które nierozłącznie kojarzą się z tymi właśnie Świętami . Nie wiem jednak czy mój makowiec rzeczywiście odzwierciedla tradycyjne podejście do tematu, bo nie jest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo
Modern Cave GirlMakowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego(...)maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka
Kuchcik gotujeMakowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty
Słodka StronaMakowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii(...)makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikMakowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście
KuchniaWeDwoje.plPrzyznam uczciwie, że jeszcze do niedawna „nie miałam ręki” do makowców. Jak przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec(...)który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy ten makowiec, do którego
Even Better FoodPrzepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić(...)celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: · 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
Proste Potrawymalutkich Ejszeryszkach, położonych w gminie Rutka-Tartak, kilkaset metrów od granicy z Litwą. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby wędliniarskie produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza . Ósmy to Makowiec z Ejszeryszek . Produkuje go zakład ciastkarski Pani Celiny Glińskiej , oczywiście w Ejszeryszkach. Zakład Pani Glińskiej istnieje 22 lata. Chociaż makowiec i nie tylko, pieczono tu już wiele lat wcześniej. Na ministerialną listę został(...)wpisany w 2011 roku. Ale w zakładzie produkowany jest nie tylko makowiec, którego receptura bazuje na rodzinnej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Zaproszeni, do domu na degustację, mieliśmy okazję spróbować oprócz makowca - sękacza, mrowisko, piernika przekładanego marmoladą, pierniczki, grzybki oraz faworki. Później, z pełnymi brzuchami zwiedzaliśmy zakład. Nie jest to wielki zmechanizowany zakład produkcyjny raczej niewielka manufaktura, w której
królestwo garówdzisiaj, żegnam się z wami z w tym starym roku notką z przepisem na makowca. Może mało sylwestrowy przepis, ale za to jaki pyszny. Po makowcu oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie(...)mieszamy. I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min. Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty. Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy
Moje pyszne gotowanieoprzeć. Szafranowe drożdżówki czy brioszki to idealny sposób, by dodać odrobinę luksusu do codziennych i świątecznych chwil. Spróbuj sam i przekonaj się, jak cudownie szafran podkreśla charakter drożdżowego ciasta! Makowiec na święta to obowiązkowy wypiek, który zawsze kojarzy się z tradycją i wyjątkowym smakiem. Najczęściej przygotowuję klasyczny makowiec na kruchym spodzie, którego delikatna struktura idealnie komponuje się z bogatym, aromatycznym(...)nadzieniem makowym. Seromak, makowiec japoński, czy makowa brioszka – święta w nowoczesnym stylu! Czasami jednak sięgam po inne wariacje, jak makowiec japoński – wilgotny, pełen smaku dzięki dodatkowi jabłek, który nadaje mu lekkości i świeżości. Na świątecznym stole nie brakuje u mnie także seromaka, czyli połączenia sernika i makowca . To duet idealny, który zadowala zarówno miłośników serników, jak i makowców. Seromak piekę
codojedzeniaMakowiec z jabłkami i polewą czekoladową to wyjątkowe połączenie tradycyjnego ciasta makowego z delikatnym musem jabłkowym i słodką, aksamitną polewą czekoladową. Ten pyszny makowiec to idealny wypiek na świąteczny stół lub inne wyjątkowe okazje. Ciasto jest naprawdę przepyszne i wbrew pozorom naprawdę łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam ten przepis! MAKOWIEC Z JABŁKAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ CIASTO MAKOWE 8 jajek(...)galaretkę cytrynową i mieszamy. Mus jabłkowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wykładamy na blat makowy. Przekładamy drugim blatem. Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto. Artykuł Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Makowiec japoński na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie(...)ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej
Dorota SmakujeMakowiec na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrac inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec(...)Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia miód aromat migdałowy 8 łyżek kaszy manny bakalie
Dorota Smakujemasz dużo czasu, a chcesz upiec makowiec na święta? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! Ekspresowy makowiec z tortilli z gotowej masy makowej to idealna opcja dla osób lubiących szybkie i kreatywne rozwiązania. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy tylko trzymać się przepisu, który przeprowadzi was po nim krok po kroku. Makowiec z tortilli wychodzi bardzo efektowny, pyszny(...)pięknie prezentuje się na stole. Do zrobienia na ostatnią chwilę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOWIEC Z TORTILLI PRZEPIS Składniki 450 g gotowej masy makowej z puszki 3 placki tortilli 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. 2. Ubite białka dodać do masy makowej i całość delikatnie
Przepiski.plDziś przepis na szybki makowiec, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie tego ciasta makowego zajmuje niecałe 15 minut, a czas pieczenia to ok. 50 minut. W smaku makowiec jest bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość, więc można go upiec nawet kilka dni przed świętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie(...)swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm Składniki 180 g suchego maku 160 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 4 jajka (temp. pokojowa
Przepiski.plMakowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie(...)makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie
Słodki sentymentMakowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto przykrywamy luźno folią spożywczą i zostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie zdejmujemy folię i wkładamy makowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie studzimy nasz makowiec, a w oddzielnej misce łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Gotowym lukrem
Mostek w kuchniużyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany(...)masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie
mojewypiekiinietylkoużyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany(...)masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie
mojewypiekiinietylkoŚwięta nie mogą obejść się bez makowca. Lubię puszyste, lekkie i jednocześnie wilgotne makowce i taki własnie udało mi się upiec. Ten jest z dużą ilością jabłek, dzięki czemu jest odpowiednio słodki i wilgotny. Zredukowałam ilość cukru do minimum, bo za słodkich też nie lubię, a gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę(...)wtedy zwiększyć ilość kaszy manny o 2-3 łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję
greenscarfMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę *** *** Jeśli chcemy wypiek dodatkowo udekorować, z pozostałego ciasta możemy powycinać kształty za pomocą foremek. Możemy je od razu ułożyć na makowcu lub upiec oddzielnie a następnie przykleić do ciasta za pomocą lukru *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut. Po wyjęciu makowca, możemy
Blog z ApetytemMakowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec(...)ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania ! Składniki: ciasto 300 g mąki 120 g masła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku
Ciasta z tradycjamipotrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)całości bez polewy i lukru: waga 980g, 3202 kcal, B 78g, T 294g, W 41g. BTW w 100g: 327 kcal, B 8g, T 30g, W 4,2g. Artykuł ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFwszystkie trzy ciasta. Dekorowałam wieczorem po odzyskaniu wiary w siebie. Zdjęcia zrobiłam zaraz po udekorowaniu. Poniżej napiszę zestawienie tego, co tym razem upiekłam. Wkrótce opublikuję stary przepis na mój makowiec z poprzedniego Bożego Narodzenia, którego przepis szukałam cały rok i dwa razy go ponownie zgubiłam. W tym roku nie zdążyłam go więc zrobić, ale kto wie, może(...)przepisy i zachęcam do eksperymentowania. Zawsze się opłaca. Najważniejsze, by smakowało! I pamiętaj, że te ciasta nie muszą być tylko na Boże Narodzenia. Chociaż wtedy smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji
Anioszek w kuchniPrzepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja(...)wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego nie wahajcie się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży
Słodko-Słony Świat Ilony