makowiec - 2448 przepisów (strona:11/164)

Drożdżowy makowiec – świąteczne ciasto 100

Drożdżowy makowiec – świąteczne ciasto Dziś mam dla Was przepis na pyszny i efektownie wyglądający drożdżowy makowiec z dużą ilością maku. My go uwielbiamy. Robię go raczej tylko na święta, choć zdarza mi się go też piec na niektóre uroczystości. Z tym ciastem dobrze się pracuje. Jest miękkie i plastyczne. Jeśli nie chcecie lub nie macie czasu się bawić(...)formowanie kształtów, to śmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno

Słodkie okruszki
Makowiec zawijany 110

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę. Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam. Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy

Słodki sentyment
Makowiec z bezą na spodzie. 100

Makowiec z bezą na spodzie. Jestem wielką fanką makowców. To ciasto jest idealnie wypełnione nadzieniem makowym , z delikatną i chrupiąca bezą . Myślę, że to ciasto z makiem jest piękne w swojej prostocie: bez lukru i glazury , tylko z delikatna bezą . To ciasto jest wszystkim dla miłośników maku i bezy. Naprawdę pyszne ciasto , którym będziesz się cieszyć wszystkimi zmysłami. Idealny makowiec(...)ciasto ostygnie całkowicie włóż je do lodówki. Po każdym cięciu przepłukuj nóż pod strumieniem ciepłej wody, to sprawi beza nie przyklei się do noża. To nie jest zwykły klasyczny makowiec. Delikatny i miękki spód, bogata warstwa nadzienia makowego i ubite białka tworzące delikatna chmurkę na wierzchu. Trzy warstwy ciasta łączą się w jedną idealną całość o fantastycznej strukturze i cudownym

Zdrowy Styl Joanny
Makowiec zawijany 103

Makowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny   Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły

KuchniaWeDwoje.pl
Rolada Makowa | Makowiec 765

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach. Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie(...)wpisie zaprezentuję Wam przepis na zawijaki makowe z masą domową, której przygotowanie opiszę w etapach. Makowiec wychodzi wilgotny, idealnie słodki, mięciutki, wręcz idealny. Długo zachowuje swoją świeżość i nadaje się do mrożenia. Często, jeśli zostanie nam spora część makowca, co zdarza się bardzo rzadko, ponieważ bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest

Przepiski.pl
Makowiec II 148

Czas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy(...)czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym! W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami go nacinamy i skręcamy , więc nic złego już stać się

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec wielkanocny 128

Makowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać!     Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca(...)centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce *** *** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut *** *** Po wystudzeniu ciasto

Blog z Apetytem
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 119

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki. Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto

Słodki sentyment
Makowiec japoński z migdałami 147

Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii(...)makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 165

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki. Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto

Słodki sentyment
Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb) 234

mleku kokosowym , a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony z masłem migdałowym i orzechami włoskimi oraz laskowymi , dzięki czemu powstała kleista masa makowa. Taka jak w prawdziwym makowcu, kutii czy innych makowych świątecznych klasykach. Dorzuciłam do niej nawet garść namoczonych w rumie rodzynek i skórek pomarańczowych , żeby nadać keto roladzie makowej dodatkowego smaku i aromatu. Keto makowiec Keto rolada(...)makowa – wspólny mianownik dla tradycji i diety ketogenicznej Wspominałam już dzisiaj, że moje tegoroczne wypieki wyjątkowo odpowiadają bożonarodzeniowym tradycjom. Piernik i makowiec to bowiem ciasta, które nierozłącznie kojarzą się z tymi właśnie Świętami . Nie wiem jednak czy mój makowiec rzeczywiście odzwierciedla tradycyjne podejście do tematu, bo nie jest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo

Modern Cave Girl
Makowiec japoński 229

Makowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego(...)maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka

Kuchcik gotuje
Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 430

Makowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta  Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty

Słodka Strona
Makowiec japoński z migdałami 172

Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii(...)makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania