makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:133/561)

Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 208

pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili 250 g makaronu bavette Barilla  - takie spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz   Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois. Podsmażyć chwilę. Dodać pomidorki, posiekaną papryczkę

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti bolognese 153

angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy(...)się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 205

osobę ) śliwki ok 1 garść na porcję  2 łyżki masła  2 łyżki miodu  garść liści mięty    SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany

Basia w kuchni
CARBONARA Z KURKAMI 196

dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo. Ma powstać z nich  kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka(...)opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurki, chwilę smażymy i dolewamy 200 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do małego

cool and minty
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 242

Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto(...)Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 2 słoiki. Do każdego wlej odrobinę oliwy i wysmaruj wewnętrzne ścianki naczynia. Włóż na dno łyżkę pesto, a na niej pierwszą warstwę makaronu. Następnie wyłóż dużą łyżkę nadzienia, na wierzch łyżeczkę porwanej na kawałki mozzarelli i kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu

Niedzielny kucharz
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM 230

łyżka pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny 3 łyżki oliwy z oliwek  sól, pieprz do smaku orzechy nerkowca  pestki dyni  Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miski.  Na patelni na oleju podpiekamy pokrojonego w kostkę łososia. Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z łososiem i szpinakiem 163

serka (może być Almette lub inny) sól świeżo zmielony pieprz parmezan Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zostawiając kila łyżek wody. Do makaronu dodajemy serek i mieszamy. Powstanie coś na zasadzie sosu. Na patelni rozpuszczamy masło. Dusimy opłukany i posiekany grubo szpinak ( od liści szpinaku odrywam łodyżki, by zostały same listki). Gdy szpinak zmięknie dodaję pokrojonego w grubą

MojaQchnia.pl
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią - przepis 204

domem, dostaje na wynos taki pojemniczek wyciągnięty dzień wcześniej z zamrażarki. Obiad jak znalazł. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki(...)zależnie od upodobań). Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy kolejną warstwę makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu.   Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Zalewamy beszamelem, który zdążył nam zgęstnieć na patelni. Możemy posypać tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne.    Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Pieczemy 45 - 50 minut

Pyza i Surówka
"Flaczki" z kurczaka 215

pora 1/4 selera 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaczków majeranek sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej makaron wstążka ząbkowana Makarony Babuni Udka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, ściągamy szumy.  Do gorącej wody z udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe(...)włókien. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy przyprawą do flaczków, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelnie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy ją na patelni z odrobiną zupy i przelewamy do garnka. Zagotowujemy. Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Podajemy z gorącą zupą. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Spaghetti z krewetkami i groszkiem 267

ząbki czosnku  3 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 1 pęczek bazylii otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente wg. przepisu  na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż do zarumienienia, dodaj krewetki. Podsmażaj 3-4 minuty intensywnie mieszając. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 218

ząbek czosnku Sól, pieprz Przyprawa gyros Oliwa Wykonanie: Pierś pokroić w paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko

Tradycyjna Kuchnia
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 249

się nie znam, dań takich nigdy nie jadłam i nawet woka nie posiadam. Stworzyłam to danie po swojemu, na głębokiej patelni, korzystając z przepisów z internetu. Wykorzystałam składniki, które akurat miałam pod ręką. Produkty takie jak makaron chow mein, kiełki fasoli mung czy pędy bambusa zakupiłam w jednym ze znanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego. składniki: 200 g makaronu chow mein(...)krótko wystarczy aby zmienił kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka zacznie się rumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć minutę. Potem dodać marchewkę i paprykę. Dalej smażyć aby warzywa nieco zmiękły. W międzyczasie przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dobrze osączyć. Gdy warzywa zmiękną dodać osączone

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z marchewką i groszkiem 173

słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię

vegetanie
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 565

oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę(...)dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez

Pasja Smaku