makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:137/561)

Makaron z brukselką, bekonem i orzechami 149

cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu aby zachowały ładny kolor. Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut. Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą

Smakołyki Asi
Spaghetti z małżami 156

chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka pietruszki do posypania płatki startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem(...)wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu

Pyry na Gaz
Pierś z kurczaka w sosie teriyaki 154

kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka jak TA-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś kurczaka z pieczarkami i makaronem 167

piersi kurczaka 300g pieczarek 50g makaronu pełnoziarnistego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na patelni z olejem smażymy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy, aż całkowicie nie będzie wody z pieczarek. Następnie dodajemy pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. Smażymy do lekko

Truskawkowa Fiesta
Farfalle z ziołami i sałatą lodową 152

dente, odcedzamy. Cebulę kroimy w wiórka, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek, pietruszkę i mięte siekamy (kilka listków zostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, dodajemy makaron,  szczypiorek, miętę, sałatę, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy max 2 min. Makaron podajemy z listkami mięty i pietruszki, które nie zostały pokrojone

Moniki Smakołyki
Danie obiadowe z makaronu i pieczarek dla leniwych 168

sól pieprz pół kostki masła Wykonanie: Pieczarki opłukać w zimnej wodzie pokroić w plasterki dusić na maśle tak jak na sos najlepiej na dużej patelni z solą pieprzem oraz innymi przyprawami. W międzyczasie ugotować paczkę makaronu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Gdy makaron będzie miękki a grzyby gotowe, dodać

Pychotkaaa
Spaghetti z cukiniowym pesto 155

czosnku pęczek bazylii 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 g parmezanu 2 łyżki tymianku sól pieprz   PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przesmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
SPAGHETTI ala CARBONARA – kuchnia włoska / najlepsze! 151

żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy, ściągamy z patelni. Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz(...)łyżki parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 155

pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili 250 g makaronu bavette Barilla  - takie spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz   Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois. Podsmażyć chwilę. Dodać pomidorki, posiekaną papryczkę

Kulinarne Inspiracje
Mini ośmiorniczki na czarnym tagliatelle i musie z bakłażana 149

kupiłam świeże młodziutkie mątwy na potrawę w greckim pomidorowym sosie malutkie macki były tak urocze i delikatne,że postanowiłam odłożyć je i zrobić je oddzielnie.Tak malutkie są gotowe z patelni w kilkanaście sekund.Można je dodać do sałatki,nadziać na szpadki i położyć na krótko na grillu,dodać do zupy czy cokolwiek innego przyjdzie do głowy. Raczej nie da się(...)bobu (może być oczywiście mrożony) na mus z bakłażana: składniki i przygotowanie tutaj Przygotowanie: Przygotować mus z bakłażana według wskazanego przepisu Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody z dodatkiem soli Bób obrać ze skórek Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ze zmiażdżonym czosnkiem i wrzucić na nią mini "ośmiorniczki".Obracając patelnią pozwolić zapalić się tłuszczowi na patelni

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti bolognese 107

angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy(...)się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 146

osobę ) śliwki ok 1 garść na porcję  2 łyżki masła  2 łyżki miodu  garść liści mięty    SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany

Basia w kuchni
CARBONARA Z KURKAMI 141

dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo. Ma powstać z nich  kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka(...)opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurki, chwilę smażymy i dolewamy 200 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do małego

cool and minty
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 167

Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto(...)Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 2 słoiki. Do każdego wlej odrobinę oliwy i wysmaruj wewnętrzne ścianki naczynia. Włóż na dno łyżkę pesto, a na niej pierwszą warstwę makaronu. Następnie wyłóż dużą łyżkę nadzienia, na wierzch łyżeczkę porwanej na kawałki mozzarelli i kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu

Niedzielny kucharz
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM 170

łyżka pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny 3 łyżki oliwy z oliwek  sól, pieprz do smaku orzechy nerkowca  pestki dyni  Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miski.  Na patelni na oleju podpiekamy pokrojonego w kostkę łososia. Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki

Kulinarne Fantazje Marioli