kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Dla takiej ilości spokojnie możecie wykorzystać całą torebkę. Kurczaka podsmażamy na patelni. Nie musicie już używać oleju, bo dodaliśmy go do marynaty. Makaron gotujemy al' dente. W miseczce przygotowujemy sos z czosnku, ketchupu, majonezu i śmietany. Ser żółty ścieramy na tarce (na dużych oczkach). Ogórka i paprykę konserwową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki śmietanki 30-36% 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso, podsmaż do ładnego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem po czym przełóż na talerz. Dodaj do patelni masło, włóż cebulę wraz(...)kurkami i podsmaż do zeszklenia cebuli. Wlej do patelni wino i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mięso. Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem. Smacznego! English version Pork and chanterelle pasta (4 servigs) Ingredients: 250 g favorite pasta
karmelowymakaronu. Do gotującej wody wlewamy olej 2-3 łyżki aby makaron nam się nie sklejał. Gotujemy makaron w osolonej wodzie do wypłynięcia. Przepłukujemy makaron i odsączmy z wody. Przygotowanie sosu grzybowego: Grzyby wkładamy na patelnie i smażymy je na oleju ,doprawiając solą,pieprzem,papryką i kurkumą. Kiedy nam się usmażą to wlewamy śmietanę( sosik nam nabierze koloru
Różowa kuchniamakaronu spaghetti 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała papryczka chili pół pęczka świeżej bazylii stary Parmezan lub Grana Padano sól pieprz Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone
Oryginalny smakchrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około(...)długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujecebuli 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka listków bazylii 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić w durszlaku. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone w paski
Pasja Smakuduża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka(...)wrzucić cebulę i krótką chwilę podsmażać. Do lekko podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi
Gospodyni Miejskazielonego się mieni. To ja też na zielono danie przygotowałam, zielną bazylię na pesto zmiksowałam, z makaronem zmieszałam i tylko chipsy z salami dla kontrastu dodałam. Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku(...)konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego :) PS. Zapraszam
Moniki Smakołykipieprz, sucha natka pietruszki oliwa świeży parmesan Wykonanie: Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min. Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu
Smaki Edytykilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy. Tak przygotowane szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki o długości około(...)szparagi pieprzymy i solimy do smaku. Zdejmujemy je z patelni, gdy są miękkie, ale jeszcze chrupkie. Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i podsmażamy cukinię. Cukinię podczas podsmażania również solimy do smaku. Wszystkie składniki sałatki łączymy i mieszamy: makaron, szparagi, cukinię, sezam. Smacznego
Smak mojego domumąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnypieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe
Aga w kuchniłososiem pieczonym Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym Składniki: (NA 4-6 PORCJI) pieczony i rozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz, chilli * Zostało mi kawałek(...)zostawały w całości bez żadnych błonek. Ogórka obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżką nasiona a następnie pokroić w półplasterki. Orzechy wrzucić na patelnię teflonową i lekko stostować. Przestudzić i lekko rozdrobnić. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki na dressing wymieszać. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać lub poukładać (jak ja na talerzu) i polać -przed podaniem-dressingiem
UgotujmyTo.plPrzygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze. Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić pod skosem na grubsze plastry. Zostawić kilka do dekoracji. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na suchą patelnię wsypać ziarna kolendry i pieprzu - uprażyć, do momentu aż poczujecie wyrazisty, mocny zapach. Uważać, żeby ziaren nie przypalić. Uprażone ziarna przełożyć do moździerza, dodać szczyptę(...)gałki muszkatołowej - utłuc przyprawy. Na patelnię, może być ta po prażonych ziarnach - wlać śmietanę, dodać ser mascarpone i starty ser żółty. Całość podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać do momentu rozpuszczenia żółtego sera. Dodać pokrojone szparagi - wymieszać. Sos serowo-śmietanowy dosmaczyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i solą. W garnku połączyć makaron z sosem serowo-śmietanowym. Porcje
kolorowotorcikowomakaronu spaghetti 225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić szpinak, przykryć pokrywką i ciągle podgrzewając na małym ogniu czekać aż się rozmrozi. Następnie dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę
Pasja Smakupomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 400 g makaronu Sposób przygotowania: Zacząć od przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym(...)pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podawać z makaronem. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł parmezan 6 zł jajko 0,7 zł pomidory w puszce 4,5 zł makaron 2,5 zł czosnek 1,5 zł oliwa i przyprawy
Obiad za dychęłyżki masła klarowanego 3 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz szczypta płatków chilli Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać liście szpinaku, chwilę
O kuchni z uczuciemprzecieru pomidorowego (Teraz nie wiadomo po co nazywany dumnie Passatą) Przygotowanie: 1/ Mięso przyprawiamy solą, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i na patelni przesmażamy na oleju. 2/ Gotujemy wd przepisu na opakowaniu makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 4/ Wykładamy makaron na talerz
Kuchnia PROzdrowotnażółtka po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki sól, pieprz ok. 200 g makaronu starty ser grana padano ewentualnie pomidor Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy i wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekane zioła i chwilę podsmażamy. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z żółtkami, wlewamy na patelnię i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie
Czary - gary w kuchnigotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek. Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został
Moniki Smakołyki