zawijamy w folie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Niezły Młynekgarnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy obgotowane brokuły i pozostawiamy do osączenia. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy także 5 minut, odsączamy wodę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, smażymy minutę aż zmięknie. Przekładamy na sitko do osączenia. Masło topimy w średnim garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę(...)się rozpuści. Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub formy silikonowej. Na wierzch wykładamy posypkę chlebową. Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony. 6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 7. Łososia nakładamy na makaron wymieszanym z sosem szpinakowym. Tagliatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachśmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce(...)drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu
Bulliośmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce(...)drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu
Bulliokardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody nie solimy). Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno. Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego
Jadło i czytadłodente. Odcedzamy makaron następnie wrzucamy go ponownie do garnka i dodajemy smietane okolo 5 łyżek , mieszamy i łączymy z kurczakiem na patelni . Podsmażamy przez 1 minute i dodajemy pokrojoną bazylie. W razie potrzeby można podlać wodą z gotowania makaronu . Smacznego
Wspólne smakipenne ( u mnie Lubella ) * 1 filet z kurczaka ( cały ) * 2 łyżki pesto ( polecam szpinakowo-bazyliowo-migdałowe ) * 2 łyżki oliwy * sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Mięso kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć na rumiano kurczaka. Mięso dodawać na patelnię partiami, żeby nie wystudzi tłuszczu. Mięso pod koniec smażenia posolić
kolorowotorcikowołyżki słonecznika pieprz sól 6 łyżek oliwy extra vergine małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Odcedzamy, studzimy. Cukinię myjemy i bez obierania kroimy na plasterki o grubości około 4 mm. Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Układamy na niej plastry cukinii. Solimy stronę(...)którą widzimy. Gdy plasterki cukinii się podsmażą, odwracamy je na drugą stronę, ponownie solimy i również podsmażamy. Tak przygotowaną cukinię zdejmujemy z patelni i studzimy. Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Makaron, pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski. Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, polewamy 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię
Smak mojego domumleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy na małą patelnię, dodajemy cukier oraz sok z cytryny do smaku i dusimy do uzyskania konfitury. Makaron gotujemy al dente lub w uznania w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy do dwóch talerzy. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim makaron
Domowy Smak Jedzeniakostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy
Symfonia smakowakolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko usunęłam przewód pokarmowy. USTAW DUŻY GARNEK, zagotuj wodę na makaron, ugotuj go według przepisu, powinien być lekko twardawy. W TYM SAMYM CZASIE ROZGRZEJ PATELNIĘ na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki i smaż przez około 2 minuty kilka razy obracając
Kuchnia bezglutenowa Lolimiękkie ) * duża, biała cebula – 1 szt * fasolka szparagowa * włoska oliwa z oliwek * świeża bazylia * parmezan Parmigiano-Reggiano * sól, pieprz, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie ( na półtwardo ). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy drobno posiekaną cebulę, wrzucamy krojone pomidory z czosnkiem. Dodajemy fasolkę ( jeśli była mrożona, nie musimy jej wcześniej podgotowywać ), przekrojone
Ostra na Słodkorozmarynu 5-6 ząbków czosnku 100-120g masła odrobina oleju rzepakowego sól,pieprz Makaron gotujemy do stopnia al'dente w osolonej wodzie (pamiętajcie, że wodę solimy tak aby smakowała jak woda morska). Pomidorki obieramy ze skórki, można je zblanszować łatwiej pójdzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej obrane pomidorki około(...)następnie dodajemy krewetki, oczywiście czyste, pozbawione pancerzyków lub ogonków. Krewetki z pomidorkami smażymy kolejne 4-5 min. Po tym czasie na patelni ląduje czosnek i masło. Smażymy wszystko razem 3 min, dodajemy świeże zioła, makaron a na sam koniec pieprz i sól. Danie jest gotowe do podania jak tylko dodamy przyprawy i dokładnie wymieszamy makaron z sosem. Smacznego
Kuba Gotujecieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy
vegetanie