makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:143/561)

Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 172

pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.  W misce mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak po chińsku z makaronem z grochu 166

Kukurydzy i Fasoli Mung - nitki 100g 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki oleju sól Makaron z grochu zalewamy gorącą wodą i czekamy 10-15 minut aż zmięknie. Na patelnię wlewamy olej. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy. Dodajemy mieszankę chińską. Chwilę dusimy. Dodajemy sezam i sos sojowy. Mieszamy. Dodajemy makaron (odcedzony

Kucharka Tarka i Miarka
Kurczak po chińsku z makaronem z grochu 167

Kukurydzy i Fasoli Mung - nitki 100g 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki oleju sól Makaron z grochu zalewamy gorącą wodą i czekamy 10-15 minut aż zmięknie. Na patelnię wlewamy olej. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy. Dodajemy mieszankę chińską. Chwilę dusimy. Dodajemy sezam i sos sojowy. Mieszamy. Dodajemy makaron (odcedzony

Kucharka Tarka i Miarka
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 193

ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem, aby się sparzyły. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju. Na średnim ogniu obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Patelnię zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na chwilę. W tym czasie makaron z marchewką wyjąć z miseczki lub garnuszka, przełożyć do głębokich talerzy. Dodać kiełki z marchewką. Do pozostałej zupy wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 295

śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody

O kuchni z uczuciem
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z ŁOSOSIEM 233

dzień pełen wyzwań i emocji. składniki: kawałek łososia 1/2 cytryny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnek 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki kaparów koperek makaron sól i pieprz do smaku wykonanie: Na wolnym ogniu rozgrzewacie na patelni oliwę z jednym ząbkiem czosnku, aż ten zarumieni się z każdej strony, po czym go wyjmujecie. Oczywiście przekręcacie go w trakcie. Uważajcie tylko, żeby(...)podsmażacie do zeszklenia. Zdejmujecie skórę z łososia, kroicie w kawałki i wrzucacie na patelnię i smażycie, aż się zarumieni. Dodajecie śmietanę, sok z połówki cytryny, posiekany koperek i kapary. Mieszacie, przyprawiacie i gotowe. Jeżeli nie macie posiekanego i zamrożonego latem koperku, kupcie „świeży”. Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście znowu #glutenfull. Tak smaczne, że można

GRUBY WAŁEK
Cudowny, lekki makaron. 1955

garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego(...)część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze

Brzuszki Łakomczuszki
Farfalle z sosem a’la bolognese 135

jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy do smaku ziołami i czosnkiem oraz solą. Pod koniec gotowania dodajemy podzieloną na mniejsze części mozzarellę

Kucharzyca
Zapiekanka warzywna z brokułem, makaronem farfalle i mozzarellą 178

gotujemy ok. 10 minut Zagotowujemy wodę z solą na makaron, gdy zacznie woda bąblować - wsypujemy kokardki :) Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki(...)myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki

Szczęśliwa kuchnia
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 157

Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane.  Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem

Moniki Smakołyki
Zapiekanka warzywna z brokułem, makaronem farfalle i mozzarellą 214

gotujemy ok. 10 minut Zagotowujemy wodę z solą na makaron, gdy zacznie woda bąblować - wsypujemy kokardki :) Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki(...)myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 121

bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych(...)garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy mega rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozzarella

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 122

bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych(...)garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy fajnie rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozarella

Moja Książka Kucharska
Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem 163

papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć(...)oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania