makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:129/561)

Makaron z sosem paprykowym 155

połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Makaron ugotować al dente i odcedzić. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.  Upieczoną i obraną paprykę i przesmażoną cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka

Codzienne Gotowanie
Makaron z cukinią, szynką szwarcwaldzką i fetą 217

serka kremowego/śmietany  - odrobina mleka do podlania - sól (opcjonalnie, bo ser i szynka są wystarczająco słone), pieprz - natka pietruszki do podania Przygotowanie:  Makaron ugotować  al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucać kolejno : przeciśnięty przez praskę czosnek, podzieloną na kawałki szynkę, pokrojoną cukinię* oraz przekrojone na pół oliwki. Podsmażać chwilę i, jeśli zajdzie

Kuchnia Ellie
Szybki Obiad: oliwki, czosnek i pietruszka 184

ząbki czosnku, 1 mała biała cebula, pół pęczka natki pietruszki, ok 60 ml śmietanki 12%, łyżeczka oliwy, sól do smaku. Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia, następnie zalać wodą (wystarczy tyle, żeby przykryć cebulę) i dusić przez 5 minut. Następnie dodać pokrojone oliwki

Pełna Lodówka
Penne Carbonara 421

cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 żółtka, roztrzepane sól, pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą

My Culinary Art
Makaron tagliatelle z sosem bakłażanowym 170

400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz - 3 dojrzałe, duże pomidory Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy, obierany i kroimy w drobną kostkę. We wrzącej wodzie  przez około 5 minut obgotowujemy bakłażana. Bardzo dokładnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem

Pan i Pani Smith w kuchni
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 134

minut. Odlej, ostudź, następnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj - zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu). Makaron muszelki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć na nią boczek, polej go ok. 2 łyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni. Teraz dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż(...)przez minutę.  Dodaj obrany bób i makaron, dosyp płatki chilli, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem cały czas mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, wsyp pokruszony twaróg i wymieszaj.  Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj posypane listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki.  2. Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi Kremowe risotto

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z boczkiem w sosie serowym 188

kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie - 1 płaska łyżeczka ostra papryka - wg uznania 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość przesmaż. Następnie wlej śmietankę (150 ml) i dodaj serki - mieszaj i podgrzewaj na małym

Alutka-Gotuje
Co Magda zrobiła w sobotę na śniadanie? 91

śniadaniem do pokoju wpada :) A oto owo śniadanie: świeży szpinak bakłażan pomidorki koktajlowe makaron wstążki ser żółty słonecznik, sezam pieprz, słodka papryka sos sojowy Gotujemy makaron. W międzyczasie myjemy świeży szpinak i dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju i sosu sojowego. Bakłażana kroimy na pół-plasterki i dusimy razem ze szpinakiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone na pół pomidory

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti z czerwoną papryką 172

kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane do smażenia 1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę. Do podsmażonej papryki dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas

Moja Micha
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 187

pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw. Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente(...)Świeży makaron wystarczy gotować od 3 do 6 minut (sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz suszonego, zajmie Ci to ok. 10 minut. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.  Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 286

dodatkowo z owczym serem Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 " . Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik , Lejdi , Mirabelka i Mops . Spaghetti po maltańsku Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2 na 4-6 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie(...)wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż pomiędzy talerze. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 140

łyżki mąki listek laurowy pół łyżeczki gładkiej musztardy szczypta gałki muszkatołowej 300ml mleka garść startego żółtego sera Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Makaron ugotować al dente po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z rozgniecionym i drobno pokrojonym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać drobno pokrojonego selera naciowego(...)razie potrzeby dodać przypraw do smaku. Mięso mielone bardzo chłonie przyprawy i może się okazać, że będzie trzeba doprawiać sos kilkukrotnie, nie obawiajcie się tego i nie żałujcie przypraw, makaron i tak później złagodzi smak.  Do mięsa dodać makaron i dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie białego sosu: W niedużym garnku roztopić masło

Codzienne Gotowanie
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry 260

przeciśnięty przez praskę). Do zawartości patelni dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy(...)wykorzystać mniej lub ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”. Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta jak w przepisie. Źródło

Smaki Na Talerzu
Spaghetti w sosie Carbonara 206

Dziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary(...)czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca