mak - 12131 przepisów (strona:552/809)

Drożdżowa bułka 117

pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 95

mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując

Miód i pieprz
ciasto z cukinią i bakaliami 154

jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 ml koniaku lub wiski szczypta cynamonu szczypta

Miód i pieprz
kopytka z domowym twarogiem 139

Kopytka z domowym twarogiem Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym. Składniki dla czterech osób 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 300 g twarogu domowego 1 jajko szczypta soli dodatkowo 30 g masła 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy  będą już miękkie obieramy

Miód i pieprz
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch 122

gram mąki i wsypujemy do misy. Dodajemy 2 paczuszki suszonych drożdży , mieszamy. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy. Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę. Obsypujemy je maka ( normalnie palcami to robimy). Wlewamy wodę i wbijamy jajo.   Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po niżej krok po kroku jest pokazane. Wałkujemy ciasto składając

Różowa kuchnia
Domowe krakersy 134

kruche jak „kupne”, raczej jak paluszki, ale przynajmniej potrafię wymówić nazwy wszystkich składników. Składniki: 400 g mąki pszennej (można się pokusić o połączenie pół na pół z maka pełnoziarnistą) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4-5 łyżek oleju roślinnego około 150 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą

greenscarf
Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 172

dodatkiem suszonych jagód goji  i likieru o smaku kawowym. Małe co nieco do pochrupania. 150 g margaryny 1 szklanka płatków owsianych górskich z siemię lnianym 200 g maki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml likieru kawowego  CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę  z cukrem

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2 128

dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż ps. Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie. Składniki: na kruche ciasto: 200 g maki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oleju roślinnego 1 dojrzały banan 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Banana bardzo dokładnie zblendować i wyrobić razem z pozostałymi składnikami na zbite

greenscarf
Pierogi z mięsem i orzechami 142

gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak. Składniki: (na około 40szt) Ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko

Pyry na Gaz
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 199

jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny.  Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą  SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 169

składniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki 188

Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 166

skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia   Surówka: mała kalarepa 2 marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki z dżemem różanym i serkiem 188

złego cholesterolu (LDL) Oleje wytwarzane przez firmę SemCo nie posiadają żadnych dodatków chemicznych , wytwarzane są z dobrej jakości nasion. Naleśniki z dodatkiem takiego oleju smakują wyśmienicie.  ! Składniki : 1szkl maki 1szkl  mleka 3/4 szkl wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cukru wanilinowego Szczypta soli 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo Nadzienie : serek

Garnkowe fanaberie

Proponowane wyszukiwania