mak - 12131 przepisów (strona:548/809)

Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 153

dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko

Apetyt na Zielone
Jabłecznik 183

lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
jagodowa zupa mojej babci 128

dzieciństwa. Składniki  dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując

Miód i pieprz
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 164

wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( możemy wierzch chleba posypać makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto

Miód i pieprz
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 147

ochotę na słodki deser. Naleśniki podałam na talerzyku od  Scania PORCELANA BOGUCICE   Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Brokuły w cieście 155

Ciasto: 1 jajo 1 żółtko 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka maki ryżowej 2 łyżki mąki jaglanej  ciemnej 1 łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo i żółtko, wymieszałam. Teraz dodałam przyprawę pacora masala oraz obie mąki i dobrze wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło". Brokuły w całości blanszowałam

Moje Małe Czarowanie
Rogale maślane 110

rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego Żródło przepisu: margarytka.blogspot.com rogale maślane

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cykorii 105

tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki: 2 główki cykorii 250 ml. mocnego piwa 250 ml. mleka czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła pieprz,sól,gałka muszkatołowa opcjonalnie – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej wykonanie: Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy

Sezonowy Garnek
Smażone kwiaty cukinii 84

którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól. Dokładnie mieszamy dodając

Sezonowy Garnek
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 103

okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam  tutaj. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  szczypta szafranu  50 dkg maki  10 dkg cukru  50g masła  Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 153

orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól

codojedzenia
Babka cytrynowa 94

mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja

cucinare
Babka majonezowa 90

minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy

cucinare
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 182

mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub  włożyć do robota, zagniatać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania