średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree z dyni 4 jajka 200 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru wykonanie: Twaróg mielimy dwu krotnie, następnie łączymy z puree dyniowym i miksujemy. Dodajemy przyprawy, mąkę, cukier oraz jajka i miksujemy na jednolitą
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 mała główka białej kapusty 100 gram wędzonego boczku Garść suszonej żurawiny Kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju Sól Pieprz Ocet winny ( oczywiście z polskich jabłek ) 2 łyżki maki pszennej woda Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Boczek wędzony kroimy w kostkę. W wysokiej patelni podsmażamy boczek, dodajemy kapustę. Przykrywamy i chwilę razem smażymy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i dusimy
Smaki Ewyktóry dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach
greenscarfpołowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę
Maślane ciasteczkojabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePołączenie podsmażonych na boczku kopytek, groszku i parmezanem uważam za godne polecenia. Przepis na Kopytka z boczkiem i groszkiem : Składniki na kopytka (2 porcje): 5 dużych ziemniaków 3/4 szklanki maki pszennej + płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do gotowania 1 czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody kawałek boczku wędzonego 1/2 szklanki mrożonego groszku parmezan
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego typu ziemniaczanych potraw. Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :) Unikamy ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy. Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki maki pszennej 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz z cebulą na najmniejszych lub średnich oczkach dodać jajko, mąkę doprawić solą i pieprzem. Wszytko
Delicious Titbitsrazem nie wiem czemu tego nie zrobiłam. Na szczęście zostało sporo masy a chcąc zjeść obiad musiałam ją uratować. Dodałam do masy kilka łyżek płatków owsianych i 1 łyżkę maki ziemniaczanej a kotleta obtoczyłam w sezamie. Jednak warto było za pierwszym razem polec, bo po usmażeniu kotletów i zrobieniu hamburgerów usłyszałam, że to najlepsze hamburgery pod słońcem :) Dlatego, nie zrażajcie
Co na wege obiad?tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg śliwek 2 łyżeczki cynamonu 3 białka
ChilliJemypokroić w cienkie słupki 4 łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn
ClauditteMissCookingsmakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy. Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: ½ kg dyni 12 dag mąki 1 jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniamleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około 300 g w sumie) rodzynki łyżką maki ziemniaczanej (ja użyłam z tapioki) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki
greenscarfduszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie . W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili