mak - 12131 przepisów (strona:536/809)

Torcik bananowy z mascarpone 330

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy

VioletoweKucharzenie
Kostka miętowo-truskawkowa na maślance. 245

cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty. Składniki : Na biszkopt : 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki maki (90g) 1 łyżka oleju. Masa truskawkowa : 2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg) 1 szklanka maślanki (250 ml ) 300 ml śmietany 30% 5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania

Malinowa Kawiarenka
Ciasto jak marzenie, czyli biała czekolada, galaretka i truskawki 551

mniejszą blaszkę (ok. 24 cm) spód należy przygotować z porcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji. Składniki na kruche ciasto: 375 g maki pszennej  3 łyżki ciemnego kakao  90 g cukru pudru  225 g zimnego masła  2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier

Chocolate Muffin Blog
Zupa arbuzowa 153

Smaczna, orzeźwiająca zupa owocowa. Idealna na upalne dni. Składniki: 1 dojrzały arbuz, 2 litry mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Arbuz obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Następnie ugotować, odcedzić i przetrzeć. Na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko wymieszać i zagotować. Dodać przetarty arbuz, przyprawić do smaku i rozlać na talerze

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z ryżem preparowanym 689

olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko

Salonik smaków
Ciasto z truskawkami i kruszonką 213

kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g  maki pszennej 70 dag cukru 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki zagnieść palcami. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść  Rozwałkowywać delikatnie podsypując

Delicious Titbits
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 258

kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego) 1 jajko 1 duża szczypta proszku do pieczenia Składniki na wypełnienie do 24 kruchych

Trzeci talerz
Kokosowe placuszki z truskawkami 388

łyżką /lub  robotem/  jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/  dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej, nakładać po  łyżce  ciasta , na środek wcisnąć połówkę truskawki i smażyć placuszki /na wolnym ogniu/ z obu stron

Zakamarki mojej kuchni
Pampuchy z jabłkiem i kwiatem akacji 162

drobno posiekać) 2 garści kwiatów akacji PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jednakże  sami będziecie widzieć czy masa jest zbyt rzadka czy za gęsta wtedy dodajemy więcej maki lub mleka. Moja propozycja to tylko sugestia w ilości danych składników. Łyżki były czubate. Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łyżka nakładać masę do oleju i smażyć chwilę z obu stron

ClauditteMissCooking
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 468

sojowy ·               maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia ·                      sól i świeżo mielony pieprz

Qlinarnie i Qlinarnie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 174

łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 120 g cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowy kompot wigilijny 130

jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 220

blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto maślankowe z owocami 140

ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z galaretką w kostkach w mlecznej osłonie 195

Ciasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie? Składniki na biszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia

Tradycyjna Kuchnia