mak - 12131 przepisów (strona:544/809)

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą 164

szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka. Całe kółka smarujemy obficie turskawellą i przykrywamy kółkiem z dziurką, dociskając

Cynamonowe szczęście
Grecka Moussaka z bakłażanami 217

pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany

DefinicjaSmaku
Paluchy na słodko ze śliwkami 115

Nuda i jeszcze raz nuda , więc zabieram eis za smakołyki  . Tym razem głównym dodatkiem będą śliwki :)  Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g maki pszennej typ 500 1 opakowanie  100 g  ksylitolu 2 żółtka 150 ml letniego mleka  40 g roztopionego masła Dodatkowo: Śliwki żółte ( duże) 2 kg  ksylitol 200 gram

Różowa kuchnia
Sernik królewski 181

szklanki cukru 1 jajko 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło

magiczna kuchnia Kasi
Jesienne ciasto z jablkami 157

margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody

Słodkości i nie tylko
Pszenne bułeczki 130

400ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu

Maślane ciasteczko
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 109

szklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.  Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować

Nie tylko w kuchni
BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM 142

zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt:  6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 132

ciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym  , Nie mogło nie smakować  :)   Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 szklanki maki (pół kg ) + odrobina do podsypania ciasta  2 jajka  1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 4 łyzeczki cynamonu 1 szklanka cukru 1,4 koski masła (50g) 70 dkg śliwek

Malinowa Kawiarenka
Figa z makiem? Na pewno nie w Kalifornii 181

różowawy odcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania

Jem więc Jestem
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 129

znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże

Niespełnione zdolności kulinarne
TORCIK TRUSKAWKOWY Z DELIKATNYM KREMEM 95

słodki,taki w sam raz.Moja mamusia była nim zachwycona. Biszkopt z kawałkami czekolady: 5-6 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki pr do pieczenia 3/4 szkl startej na dużych oczkach czekolady gorzkiej  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb na maślance 121

wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy

Gotowanie...to proste !
Delikatna kostka kawowa 378

Prosty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa. składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka

Monia miesza i gotuje
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 136

czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem.  Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5  kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania