mak - 12131 przepisów (strona:550/809)

Rogale 135

zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować mlekiem,można posypać sezamem, makiem lub grubą solą.Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Kukurydziane scones. 154

martwił. Na dworze czuję już jesień, a ja za to serwuję sobie słoneczne scones z letnim skarbem, malinami ^^ Niezwykle kruche,delikatne, pyszne ^^ Przepis: 45g mąki kukurydzianej  15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia maliny Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć

More food, love and dreams
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 193

uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów) 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku

Pyza i Surówka
buła drożdżowa 173

pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość

Miód i pieprz
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 166

przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka

Moniki Smakołyki
Brzoskwiniowa tęcza 161

śmietan fixy, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 125 ml wody, 2 łyżki wiórków kokosowych, Wierzch: 150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 1 galaretka pomarańczowa. Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki

VioletoweKucharzenie
Styropian czyli sernik bez sera 225

Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek  2 łyżki jogurtu naturalnego Masa: 5 białek  1 szklanka cukru (220g) 1 litr

Malinowa Kawiarenka
Placek po cygańsku 250

Ponownie umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy ). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest od rodzaju ziemniaków, warto zacząć od mniejszej ilości i sprawdzać konsystencję ). Całą masę dzielimy na 4 miseczki. ( chodzi o to aby każdy placek był taki sam ). Każdego

Smaki Ewy
Cytrynka – puszyste ciasto 172

zagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodać w trakcie gotowania: 1 łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka

Smaki Ewy
Sernik delikatny i puszysty jak puch 117

zakupiłam i tak oto dzisiaj przedstawiam przepyszny sernik. Chciałam połowę zamrozić, ale nic z tego nie będzie. Nadmienię, że przepis pochodzi z mojego wiekowego zeszytu. Składniki: Ciasto 250 gram maki 120 gram tłuszczu ( ja dałam kasię ) 100 gram cukru pudru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu mielonego ( z wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 121

białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz z jedną cebulą, liściem

Smaki Ewy
Zupa z zielonego ogórka 162

próbował zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 1 ¼ l wody 300 gram zielonego ogórka 2 kostki rosołowe 1 mały serek topiony kremowy lub ½ w kostce 2 łyżki maki ziemniaczanej Vegeta Pieprz 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 12 minut i przez

Smaki Ewy
Ucierane z morelami i kruszonką 117

Ciasto szybciutko się robi , nie potrzeba miksera . Wystarczy łopatka lub łyżka .       Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 x jogurt o maku  Jabłkowo limetkowym ( 240 g mają razem) 10 dag ksylitolu ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka: 5 dag masła 10 dag mąki

Różowa kuchnia
Mieszaniec owocowy na kefirze 135

leniwych:) Składniki; 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka owoce Kruszonka; 1 szklanka maki, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru Wykonanie; Łaczymy wszystkie składniki i mieszamy drewniana łyżką. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania