jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 7 g masła Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie nie przerywając miksowania
Zainspirowana w kuchnimagnezu- odkwaszają organizm. Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt
Karo in the Kitchenogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki maki pszennej plaska łyżeczka soli płaska łyżeczka vegety /jeśli nie używacie – dodatkowe ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenblogu nie może zabraknąć muffinek :) Znajdzie się tutaj sporo przepisów na te małe wypieki :) Jako pierwsze proponuję bananowo-kokosowe :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g wiórek kokosowych 75 g masła 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 180 g jogurtu naturalnego 2 banany Sposób przygotowania: Masło roztapiamy
Na Ciasteczkowych PapierachKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier
Na Ciasteczkowych PapierachSmak sushi niezaprzeczalny w ekspresowym tempie i bez zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych kucharzy by elegancko przyjąć gości. Oczywiście obok sałatki sushi zrobiłam również klasyczne rolki typu maki. SKŁADNIKI na 2 osoby: 400 g świeżego łososia bez skóry 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi 3 łyżki octu ryżowego 1-1.5 płata nori 1/2 awokado garstka solirodka garstka
Sztuka gotowania w/g Samirydołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką aby troszkę odpoczęło tak około 10 minut. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy , wykrawamy koła . Na każdy krążek nakładamy po łyżce
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 500 g maki orkiszowej 40 g drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy
Domowy Smak Jedzeniasłaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 2,5 szklanki mąki pszennej razowej woda
Miód i pieprzmąki orkiszowej typ 750 150 ml wody 30 g masła lub oleju roślinnego (użyłam masła) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże
Blondynka Gotujeciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
DefinicjaSmakupyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami. Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek
Humanistka w kuchniKolejny chleb dla znajomych. Ten jest pszenny z dwoma typami maki pszennej. Muszę przyznać, że mi tak pięknie nie wyrósł jeszcze nigdy. A ten rósł jak szalony i pięknie się upiekł. I te nacięcia takie wyraźne. Ten chleb jak i poprzedni smakował znajomym. Nic tylko się cieszyć, bo jeśli smakuje to jest to przecież bardzo ważne. Prawda ? Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniurokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę. Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej
Miód i pieprzsmaczne i smakują . Składniki na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu składniki na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli składniki na nadzienie: 500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki
Różowa kuchnia