Budyń podałam z czekoladą i sezonowymi owocami, trafiło na maliny ... Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiopakowania instant , zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Do dużej misy wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek . Wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku i delikatnie mieszamy z maka i cukrem aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut ( rozczyn powinien już pracować ) . Dodajemy resztę mleka ,wbijajmy jajo i dodajemy żółtka. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy razem z pozostałym cukrem . Miksujemy
Różowa kuchniaProste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniadrugiej misce i reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. A drugie identycznie tylko do maki z proszkiem dochodzi kakao. Gotowe ciasta wlane do keksówek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam wykałaczką stan upieczenia ciasta, było gotowe. Wiem
Blondynka GotujeSkładniki: 100 g mąki żytniej 850 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g drożdży 1 l wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy
harrisaskandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko takowe na nim się pojawią. Tak i tym razem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła
Dzieje kuchennej Wiewióryaktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać
FitKotCałość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy
Atlas Smakówruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą. Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy
Atlas SmakówNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych
Atlas Smakówbardzo smaczne. Znakomite z owocami i bitą śmietaną ! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka ok 200 g maki owsianej szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem
Stare Garyłyżeczka = 3 g Otręby pszenne: 1 szklanka = 105 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mak suchy: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny
The Sweet DamselOcet ryżowy podgrzewamy chwilę w rondelku z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu. Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski. Przygotowanie: Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi
The Sweet Damselmiodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika
The Sweet Damselowocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder
Pyry na Gaz