mak - 12131 przepisów (strona:561/809)

Świąteczny makowiec 125

przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku, albo pomieszany z o wiele tańszym, ale za to lekko gorzkim rzepikiem. Tym razem wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też

Wiem co jem
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 127

Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina

Wiem co jem
Kruche słone ciasteczka z sezamem 125

pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera, ale ja akurat sezam miałam pod ręką. Świetna przegryzka nie tylko do piwa. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.729. szybkie śniadanie na 1-szy dzień szkoły 115

kokosowo*-kakaowy krem ze śliwkami, jogurtem cynamonowym i syropem cytrusowo-anyżowym ~ *z maki kokosowej Rok szkolny czas zacząć. Może gdybym nie była w swojej klasie traktowana tak jak jestem i ogólnie byłbym w innej sytuacji to nawet bym się cieszyła, bo w końcu przebywałabym wśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam

breakfast of dreams
.794. rozpusta w środku tygodnia 155

nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao

breakfast of dreams
.809. tęcza na omlecie 123

wegański "omlet" z mąki z ciecierzycy z papryką, cukinią i brukselką podany z domowym hummusem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki maki z ciecierzycy ~1/2 szklanki wody ~przyprawy; u mnie mielona kozieradka , pomidor-czosek-bazylia , nasi goreng , mielony kumin , harrisa ~spora szczypta czarnej soli (można użyć nieco wiecej zwykłej soli, ale czarna nadaje jajeczny zapach i smak

breakfast of dreams
Bagietki z makiem i cebulką 73

pomocą, tzn. z inspiracją kolejny raz przyszedł mi blog Liski  :) 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski

Marder&Marder Manufacture
Warkocze z makiem 77

przypominają mi smak dzieciństwa. 2 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to chowamy do lodówki na pół godziny (lub dłużej) - ciasto będzie się wtedy lepiej lepiło. A później to już urywamy

Marder&Marder Manufacture
Szybki chleb lekko razowy 109

mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też woda

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 146

Naprawdę polecam. Trochę się rozpisałem, pora chyba zagęścić ruchy. Czyli z Bogutyna użyłem: - drożdże piekarskie Instant Master - naturalny słód jęczmienny MALT IT 110 - ciemno palony - krystaliczna sól różowa himalajska - maka pszenna chlebowa typ 850 - mąka orkisz ECCO typ 2000 A przepis wygląda tak: 170 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej chlebowej 220 ml wody 10 g słodu jęczmiennego

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 115

problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie 114

unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru Od razu napiszę, że oczywiście nic nie wyszło

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 106

AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki na 2 bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni 86

oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić. Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem :) 250 g maki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli

Marder&Marder Manufacture
Kotlety ziemniaczane 103

Wilna i stamtąd właśnie ten przepis przywiozła. Ja ten przepis nieco dostosowałem do swoich potrzeb i wymagań. A rzecz jest naprawdę prosta: ok. 600 g ziemniaków ok. 350 g maki 1 duże jajko olej do smażenia sól (do posolenia wody, w której będziemy gotować ziemniaki) pieprz dużo natki pietruszki (w oryginalnym przepisie Macieja tego nie było) Ziemniaki gotujemy w osolonej

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania