mak - 12131 przepisów (strona:566/809)

Krówka bez pieczenia 1448

przeszkadza;)) Za to jest przepyszne!!! I jak zwykle, ciasta było za mało... foremka 24 x 27 cm Masa budyniowa:      1/2 litra mleka,  2 łyżki maki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  100g krówek,  150g masła,  300g herbatników,  1/2 szklanki mleka do maczania herbatników,  120g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym

Z miłości do słodkości
Rogale Marcińskie 188

zamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki

Anioły w kuchni
Gruszki pod kruszonka 270

Owoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala...Polecamy... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka maki, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru gruszki Wykonanie; Mieszamy razem mąkę i płatki owsiane. Dodajemy masło.Zagniatamy palcami tak aby powstały duże okruchy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, lub jak wolicie. Kładziemy

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Drożdżówki 154

tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie  i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier  - pół szklanki cukru

Garnkowe fanaberie
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 186

orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki  orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki ksylitolu 1 budyń waniliowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szare kluchy z boczkiem 179

wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie

kgwjanczewo
Makowa Gwiazda Betlejemska 551

masła 80 g świeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru   bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła  300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić w 4  łyżkach

kgwjanczewo
Chleb na zakwasie 185

ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody ciepłej Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki

kgwjanczewo
Placek włoski. 476

Składniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę

O kuchni z uczuciem
Delikatne ciasto pod bezą 1956

powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju     Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone

Garnkowe fanaberie
Sernik zebra 9891

pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko (pozostałe

Smakołyki Bereniki
Naleśniki szpinakowe 471

składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g  świeżego  szpinaku baby 2 - 3 jajka ok 300  ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda gazowana do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Szpinak opłukać, posiekać, rozdrobnić blenderem. Wymieszać z mlekiem i jeszcze raz dobrze rozdrobnić przy pomocy

Stare Gary
Żołędziowe paluchy :) 146

Składniki: - 100 ml mleka - 10 g drożdży - 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 30 g mąki żołędziowej - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże

Zdrowie na języku :P
Makowiec na drożdżowym :) 188

wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie

Zdrowie na języku :P
Drożdżowy chleb z dyni 197

czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree

W poszukiwaniu inspiracji