Składniki : 5 jajek 1,5 szklanki (330g) cukru 1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min ) 3/4 szklanki oleju 3 szklanki (500g) maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g) truskawki - ok pół kg 2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku ) Wykonanie: Jajka ubijać z cukrem ,aż masa
Malinowa Kawiarenkafaworki: Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis . Faworków musi wystarczyć, by usypać kopiec. Składniki na masę: 200g margaryny 2 szklanki cukru 50g miodu bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania Wykonanie masy: Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50g niż w oryginalnym przepisie
Mania Wypiekaniatruskawkami. Nam smakowało :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Temp. pieczenia : 200 C Czas pieczenia : 30 -35 minut Składniki : 2 jajka 100 g masła 7 łyżek cukru 20 łyżek maki 18 łyżek mleka 300 g truskawek Sposób przygotowania : Masło rozpuszczamy w rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte
Słodkości i nie tylkobóle stawów. Dietę stosowałam zdrową, opartą na świeżych warzywach, roślinach strączkowych oraz bio-jajkach i kozich serach. Nie było w mojej diecie produktów przetworzonych, w tym białej maki, oczyszczonej soli, nie używałam cukru (z wyjątkiem zawartego w czekoladzie 70%), nie kupowałam nic co miało konserwanty i inne dziwne dodatki o dziwnych nazwach. Sam detoks przebiegał łagodnie, raczej nie doświadczyłam
pyszne zdrowościSkładniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju
Kuchnia domowa Anipotem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek ( w oryginale jeżyn) sok z 1 limonki 55 g cukru pudru kruszonka
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej
Wiem co jemrazem staram się przygotować coś innego, stąd też taka "słodka" aktywność na tym blogu w ostatnim czasie . Na jutrzejsze (a w zasadzie już dzisiejsze) zrobiłam przekładaniec z makiem i kremem kawowym wg przepisu Violet Love . Zmieniłam tylko krem na kawowy, poprzez dodanie do niego kawy rozpuszczalnej". Czytaj więcej
Wiem co jemZwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej
Wiem co jemDawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. ” Czytaj więcej
Wiem co jemCzasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb
Wiem co jempoprawi humor. U mnie była to zupa pomidorowa w meksykańskim stylu. Gęsta, aksamitna i „ognista”. Moja kolejna propozycja na „Pomidorową Pudliszkową”. Podaję ją zazwyczaj z pszennymi paluszkami z makiem własnego wypieku. Czytaj więcej
Wiem co jempomocą szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ” Czytaj więcej
Wiem co jemjest to zazwyczaj ciągle ten sam tort, ale za to my z mężem za każdym razem odkrywamy nowe smaki i kompozycje. Jednym z takich ulubionych jest połączenie kawy i maku. Dawno już nie piekłam nic takiego, toteż te właśnie smaki wybrałam na tort imieninowe dla męża. Czytaj więcej
Wiem co jemmoże być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj więcej
Wiem co jem