mak - 12131 przepisów (strona:567/809)

Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 200

skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię

Magiczna kuchnia Darii
Chleb pszenny codziennny 184

książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb" , z której to właśnie pochodzi ten przepis.   Składniki na zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g maki pszennej 750 Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać

Delicious Titbits
Rożki z serem i rodzynkami 195

domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Zupa czosnkowa z klopsikami 200

jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej

bistro mama
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 182

Na święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam

Mienta blog
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 216

Być fit po świętach" , a w nim pomysły na lżejsze dania świąteczne. Wśród pomysłów Konrad Gaca przedstawił przepisy m.in. na: karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci).  "Kuchnia Fit" podzielona jest

Pasja Smaku
Chleb żytnio pszenny 136

dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki pszennej 200ml wody 10g soli ok. 3 g drożdży masło otręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą

W kuchni wieczorem
Pająki na halloween 214

pisk. Dziś zaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz: - 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki) - paluszki z makiem - biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży - posypka czekoladowa na źrenice Sposób przygotowania: Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary

W kuchni wieczorem
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 191

zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą   dla nich najlepszymi dodatkami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem

Moniki Smakołyki
Seromakowiec 2348

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową  Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka z marmoladą 184

takie domowe, proste przepisy, to koniecznie wypróbujcie ten :)  My będziemy do niego na pewno często wracać. A Wy, macie jakieś ulubione przepisy z dzieciństwa?" Składniki : 0,5 kg maki pszennej kostka margaryny 2 białka 1 żółtko 180 g cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki   proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% marmolada – u mnie truskawkowa Sposób

Słodkie Przyjemności
Batoniki kokosowe bez cukru! 200

kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!" Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 puszka mleka kokosowego  garść rodzynek garść suszonych czereśni 1/3 szklanki słonecznika łyżeczka maku łyżeczka sezamu garść migdałów garść wiórków kokosowych garść rozgniecionych pestek z dyni 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu około łyżeczki startego imbiru  łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki mąki

Słodkie Przyjemności
Bliny z bananami 174

zajęty pisaniem pracy inżynierskiej, ale mimo wszystko będziemy razem :) A co proponuje na niedzielne śniadanie? Bliny z bananami! Cudowny smak, taki aksamitny, lekki. Polecam!" Składniki : 2 jajka szklanka maki 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 banany Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy razem z jogurtem naturalnym, białka ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie

Słodkie Przyjemności
Francuskie tosty z serem i orzechami 178

Francuskie tosty z białym serem i orzechami włoskimi." Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 100 g białego sera 12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiem połamane orzechy włoskie ew. ulubiony dżem / miód Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy

Słodkie Przyjemności
Murzynek wykwintny 205

jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa ( zobacz przepis ) Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy

Słodkie Przyjemności