soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach. Skladniki : 400 g maki 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 60 ml neutralnego oleju 150 g cukru 3 jajka L 200 ml kefiru lub maslanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde przepyszne. Skladniki na ciasto : 500 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 80 g masla 1 jajko L cukier waniliowy 1 op. suchych drozdzy Skladniki na mase marcepanowa: 200 g marcepanu 1 jajko cukier waniliowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne! Skladniki na ciasto na 8 sztuk: 250 g maki pszennej 550 125 g mleka 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy 40 g masla 40 g cukru Skladniki na nadzienie: 100 g suszonej zurawiny 40 g kandyzowanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta 150 g maki-dalam orkiszowa jasna 300 ml mleka 2 jajka maslo ghee do smazenia nadzienie: 400 g marchewki 1 cebula 1/2 cytryny 100 ml smietany kremowki sol,pieprz 100 ml mleka Wykonanie: oberwac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy. Skladniki: 200 g maki 100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g) 3 lyzki grubo mielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru waniliowego 1/4 startej skorki z cytryny 2 surowe zoltka szczypta soli Masa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kardamon.Ten mazurek zaspokoi gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu! Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm) 100 g mielonych orzechow laskowych 100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630 100 g masla 50 g cukru 1 zoltko M Nalozenie marchewkowe: 400 g marchewki (nieobranej) 2 kapsle kardamonu 1 laska cynamonu 1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystawac ponad wode. Zapraszam na prawdziwa uczte smakow.Zielone szparagi z ziolowymi nalesnikami,okraszone cytrynowym maslem ,a calosc zwienczona kilkoma platrami dobrej surowej szynki. Skladniki na 2 porcje: 100 g maki 180-200 ml mleka 1 jajko L 50-60 g lyzka rozpuszczonego masla sol ziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku+oregano + mieta 500 g szparagow 1 lyzka soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu - 1 lyzka nasion chi +4 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesli nie lubisz mozesz ja pominac.chalka ma idealnie wywazone skladniki,a ciasto bardzo latwo sie formuje,wlasciwie nie wymaga podsypywania maka.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 2 chalki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 8 kapsli kardamonu 200 ml mleka 85 g masla 50g cukru 1 jajko L 1 paczuszka suchych drozdzy 1/2 lyzeczki soli 80 g suszonej zurawiny-opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj: klik Skladniki na 6 duzych gofrow: 1 jajko 1 lyzka cukru 140 g maki (u mnie orkiszowa 630) 150 ml mleka 50 ml smietanki kokosowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 60 ml neutralnego oleju szczypta soli szczypta cynamonu 100-120 g truskawek dodatkowo:wiorki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm) 420 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 50 g masla 1 jajko L 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy Skladniki na mase serowa: 250 g sera 3 x mielonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza). Skladniki: 300 g platkow owsianych 130 g maki orkiszowej 1 lyzeczka domowego cukru waniliowego 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostu idealne ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie,ale nadadza sie tu kazde inne letnie owoce.Bardzo polecam. Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm) 2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630 3/4 szklanki cukru 5 jajek L 150 ml oleju rzepakowego 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 500 g truskawek 100 g jagod 2 lyzki cukru perlowego cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gnocchi (u mnie kupne) 80-100 g zoltego topliwego sera np.gouda lub parmezan 1 lyzka masla sol,pieprz Skladniki na sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 lyzka maki 1 lyzka masla mala cebula 2 zabki czosnku kilka galazek oregano (moze byc suszony) galazka majeranku (moze byc suszony) galka muszkatalowa bialy pieprz sol Wykonanie: Cukinie pokroic w talarki i podsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!