mak - 12131 przepisów (strona:576/809)

Placuszki cukiniowo-dyniowe z ketchupem dyniowym 140

jesienny kolor zawdzieczaja dodatkowi dynii.Smak plackow uszlachetnil dodatek ketchupu dyniowego.Przepis na ketchup w nastepnym poscie,tutaj: klik. Skladniki: 500 g cukini 250 g upieczonej dyni 2 jajka 4 lyzki maki sol,pieprz 100-120 zoltego sera,latwotopliwego 1 lyzeczka proszku do pieczenia ulubione ziola np.szalwia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubych oczkach tarki.Posolic i odstawic.Nadmiar wody odlac. Dodac rozgnieciona widelcem dynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 194

Skladniki na 2 chlebki: 250 g miazszu dyniowego pokrojonego w kostke( uzylam dyni Hokkaido) 1 lyzeczka nasion anyzku skorka starta z 1 cytryny 2 lyzki plynnego miodu 500 g maki ( typ 550) + na podsypke 250-300 g cieplej wody 1 paczuszka suchych drozdzy Oetkera 1 plaska lyzeczka soli mleko do posmarowania 2 lyzki pestek dyni i slonecznika Wykonanie: Dynie ugotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 185

domowego.A,ze moja jezyna caly czas obdarowuje mnie smacznymi owocami u mnie wlasnie jezynowy. Skladniki na 4 male pucharki: 0,5 kg jezyn 3 lyzki cukru 2-3 lyzki maki ziemniaczanej 0,5 l wody 1 lyzka jogurtu greckiego Wykonanie: Jezyny przebrac,oplukac.Wrzucic do rondelka,dodac cukier ,pogotowac kilka minut. Przetrzec przez sito. Do przetartych jezyn dodac wode i make

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 197

sucharkow 50 g masla Skladniki na mase serowa: 500 g sera twarogowego 250 g puree z dynii Hokkaido 230 g mleka kokosowego (75 %) 4 jaja M 3 lyzki maki ziemniaczanej 220g cukru (pelna szklanka)          dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika zblendowac,do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Amerykany na Halloween 212

szybko ulotnil sie przy uchylonym oknie. Przepis jest wypadkowa kilku innych.Amerykany udaly sie znakomicie,smakuja jak te z dawnych lat.Prosty, pyszny ,nieskomlikowany wypiek.Polecam! Skladniki na 16 bulek: 300 g maki 110 ml mleka 70 g miekkiego masla 100-120 g cukru 2 jaja L lub 3-M 1 lyzka cukru waniliowego 1,5-2 lyzeczek amoniaku spozywczego szczypta soli Lukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 191

starsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni. Skladniki: 1 kg ziemniakow 2 jajka 2 lyzki maki 1 cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik serowy bez jajek 219

cynamonu i marcepana,bo jablka w polaczeniu z wanilia wydaly mi sie zbyt monotonne smakowo.Jablka w tym wzbogaconym wydaniu smakuja wysmienicie.Zreszta spobujcie sami. Skladniki na blache ( 39x26) : 3 szklanki maki pszennej 200 g miekkiego masla 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego czystego 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cukru waniliowego (wlasnej produkcji) szczypta soli 6 jablek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 185

pozostaly po wycieciu rybek,ponakladalam jeden na drugi i wywalkowalam prostokat na lekko omaczonym blacie. Skladniki: ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawkow) starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezam sol gruba morska 1 zoltko rozmacone z  lyzka mleka   Wykonanie: Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawic na papierze,gdy uzywamy nowego ciasta z rolki) posmarowac rozmaconym jajkiem.Rozrzucic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 220

smakow. Skladniki: 8 plastrow wolowiny 16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego 8 lyzeczek musztardy duza cebula 4-5 ogorkow konserwowych pieprz,sol lyzka smalcu lub masla ghee 1 lyzka maki krupczatki grzybki suszone-opcjonalnie Wykonanie: Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe,pokrojone juz w plastry i mieso i boczek.W domu nie sposob tak cienko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowy sernik z Physalis 191

czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki na mase serowa: 750 g sera 4 jajka L 180 g cukru 1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy 1 lyzka cukru waniliowego 3 lyzki malibu do przybrania:100 g owocow physalis+2-3 lyzki wiorkow kokosowych+2 lyzki syropu z agawy lub miodu Wykonanie: Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 154

swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli 1,5 g drozdzy instant 1 cebula,bulka tarta 1-2 lyzki sezamu-opcjonalnie Wykonanie: Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek orkiszowy z gruszkami 202

lyzki kakao 6 lyzek mleka lub wody Powyzsze skladniki umiescic w rondelku ,rozpuscic i zagotowac.1/2 szklanki odlac na polewe ponadto: 6 jajek S lub 4 L 1 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub kazdej innej 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1-2 gruszki 2 lyzeczki  smazonej skorki pomaranczowej Odzielic zoltka od bialek.Bialka ubic na sztywna piane.Zoltka wymieszac z roztopionymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 228

sposob przygotowane mieso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwazniejsze pyszne. Skladniki: 4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek 1 cebula 2 lyzki maki krupczatki 200 ml bulonu warzywnego olej sol,pieprz zielona pietruszka Wykonanie: Pociac kotlety na porcje. Rozbic delikatnie pod folia ,posolic i opruszyc pieprzem.Obtoczyc w mace. Smazyc z obu stron na rozgrzanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza gryczana z kefirem .Poznaj sekrety kaszy gryczanej 236

kasz,kasza gryczana wyroznia sie tym,ze posiada spore ilosci magnezu. Prawde mowiac nie jest latwo znalezc wsrod surowcow spozywczych te,ktore obwitowalyby w magnez.Owszem do najbogatszych naleza kakao,mak,soja-ale czy te produkty tak czesto jadamy?Kakao ( 20%) zawiera 442 mg magnezu w 100g.Po nim wymienione coraz mniej,a nastepna na liscie jest kasza gryczana i to prazona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 206

soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach. Skladniki : 400 g maki 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 60 ml neutralnego oleju 150 g cukru 3 jajka L 200 ml kefiru lub maslanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!