mak - 12131 przepisów (strona:577/809)

Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem 137

calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde przepyszne. Skladniki na ciasto : 500 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 80 g masla 1 jajko L cukier waniliowy 1 op. suchych drozdzy Skladniki na mase marcepanowa: 200 g marcepanu 1 jajko cukier waniliowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórka pomarańczową 176

jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne! Skladniki na ciasto na 8 sztuk: 250 g maki pszennej 550 125 g mleka 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy 40 g masla 40 g cukru Skladniki na nadzienie: 100 g suszonej zurawiny 40 g kandyzowanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 239

wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta 150 g maki-dalam orkiszowa jasna 300 ml mleka 2 jajka maslo ghee do smazenia nadzienie: 400 g marchewki 1 cebula 1/2 cytryny 100 ml smietany kremowki sol,pieprz 100 ml mleka Wykonanie: oberwac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 177

polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy. Skladniki: 200 g maki 100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g) 3 lyzki grubo mielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru waniliowego 1/4 startej skorki z cytryny 2 surowe zoltka szczypta soli Masa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek orzechowo-marchewkowy 201

kardamon.Ten mazurek zaspokoi gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu! Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm) 100 g mielonych orzechow laskowych 100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630 100 g masla 50 g cukru 1 zoltko M Nalozenie marchewkowe: 400 g marchewki (nieobranej) 2 kapsle kardamonu 1 laska cynamonu 1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 207

wystawac ponad wode. Zapraszam na prawdziwa uczte smakow.Zielone szparagi z ziolowymi nalesnikami,okraszone cytrynowym maslem ,a calosc zwienczona kilkoma platrami dobrej surowej szynki. Skladniki na 2 porcje: 100 g maki 180-200 ml mleka 1 jajko L 50-60 g lyzka rozpuszczonego masla  sol ziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku+oregano + mieta 500 g szparagow 1 lyzka  soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 170

kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu - 1 lyzka nasion chi +4 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chalka orkiszowa z kardamonem i zurawina 177

jesli nie lubisz mozesz ja pominac.chalka ma idealnie wywazone skladniki,a ciasto bardzo latwo sie formuje,wlasciwie nie wymaga podsypywania maka.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 2 chalki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 8 kapsli kardamonu 200 ml mleka 85 g masla 50g cukru 1 jajko L 1 paczuszka suchych drozdzy 1/2 lyzeczki soli 80 g suszonej zurawiny-opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe gofry z truskawkami 193

asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj: klik Skladniki na 6 duzych gofrow: 1 jajko 1 lyzka cukru 140 g maki (u mnie orkiszowa 630) 150 ml mleka 50 ml smietanki kokosowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 60 ml neutralnego oleju szczypta soli szczypta cynamonu 100-120 g truskawek dodatkowo:wiorki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 377

drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm) 420 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 50 g masla 1 jajko L 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy Skladniki na mase serowa: 250 g sera 3 x mielonego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 167

dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze  wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza). Skladniki: 300 g platkow owsianych 130 g maki orkiszowej 1 lyzeczka domowego cukru waniliowego 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekkie orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato 277

prostu idealne ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie,ale nadadza sie tu kazde inne letnie owoce.Bardzo polecam. Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm) 2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630 3/4 szklanki cukru 5 jajek L 150 ml oleju rzepakowego 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 500 g truskawek 100 g jagod 2 lyzki cukru perlowego cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi 164

gnocchi (u mnie kupne) 80-100 g zoltego topliwego sera np.gouda lub parmezan 1 lyzka masla sol,pieprz Skladniki na sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 lyzka maki 1 lyzka masla mala cebula 2 zabki czosnku kilka galazek oregano (moze byc suszony) galazka majeranku (moze byc suszony) galka muszkatalowa bialy pieprz sol Wykonanie: Cukinie pokroic w talarki i podsmazyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 179

kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci. Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm 2 jajka 2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej) 2 lyzeczki domowego cukru waniliowego szczypta soli 2 garstki jagod lub borowki amerykanskiej 1 lyzka masla ghee Wykonanie: odzielic zoltka od bialek bialka ze szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!