mak - 12131 przepisów (strona:582/809)

Tarta limonkowa na spodzie graham 146

więcej łyżek cukru nierafinowanego 300 ml mleka 2 % 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej 2 łyżki żelatyny + pół szklanki gorącej wody Ew. aromat cytrynowy Do przesypanej przez sito maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik

Powiedz dietom nie
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 185

jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą. Składniki (2 porcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka 200 g pieczarek łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw

Powiedz dietom nie
SZPLITRY DANUSI 387

szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ...  Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska.  Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie

Walijskie Pichcenie
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 181

Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej.  Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.  Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika .  Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :) Ciastka pelnoziarniste a'la digestive 310 g mąki pszennej pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Dyniowe 229

właściwie miąższ- należy go wyskrobać łyżka, należy podsmażyć z odrobiną cukru i cukrem waniliowym na oleju. Po czym wystudzić.   Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy do wyrośnięcia.   Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe

Luźna Kuchnia
Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne 774

gorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie kisielu z czerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka

Luźna Kuchnia
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 145

Składniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki  2 łyżeczki

Luźna Kuchnia
Seromak z serkiem mascarpone 176

Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa

Luźna Kuchnia
Tarta z piaNką Bezową 202

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być

Luźna Kuchnia
Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną 262

ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt. Składniki (na około 22 sztuk) 250g maki tortowej 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki mleka 170g miękkiego masła 50g suszonej żurawiny 15g jagód goji 40g posiekanych orzechów (dowolnych) Sposób przygotowania Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem

Pyry na Gaz
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 181

jest idealny.   Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki  200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas

Kulinarne przygody Gatity
ciasto na naleśniki 267

łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę. 2. Do przesianej maki dodajemy: cale jajka, sól, mleko. Mieszamy. Na koniec dodajemy olej.   3. W szystko dokładnie mieszamy (np za pomocą rózgi lub miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek

Kulinarnie z Polką na Kresach
Bułka pszenna drożdżowa 170

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Studzić na kratce. Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach

UgotujmyTo.pl
Kluski śląskie 123

KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs.  KLUSKI ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście

Kuchnia Beaty
Sernik 121

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto:      4 żółtka,     3 szkl. maki zwykłej,      3 łyżki cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa:     1kg. sera

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania