mak - 12131 przepisów (strona:589/809)

Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 174

wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte. 1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu Czerwone . 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone. 1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy

Kulinarny karnet Christophera
Małe calzone. 253

cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego 6 łyżek keczupu 3 łyżki bazylii

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 197

mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 1łyżeczka skórki cytrynowej  1/3 łyżeczki soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki

Kulinarny karnet Christophera
Tureckie bułeczki z czarnuszką. 198

urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól. Nadzienie . 100g sera feta 1 łyżka mleka 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka czarnuszki do posypania

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne kokoszki i ptaszek. 169

Easter cocks and bird. Składniki. 15 dag maki pszennej 80g masła 1/4 szkl. cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia 2 żółtka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać masło i posiekać. Dodać cukier ,żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 256

pokruszone drożdże. Dosypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100ml letniego mleka. Dosypać trochę mąki z brzegu i wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 173

pomarańczowy.   Składniki. 50dag mąki pszennej 2 szkl.mleka 70g drożdży 10 żółtek 150g cukru pudru 150g masła 100g rodzynek 25 ml rumu białego 200g konfitury pomarańczowej Wykonanie. 25 dag maki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Dodać drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć. 10 żółtek ubić z cukrem na pulchny

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 179

wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.  Ciasto. Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg. Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 224

teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami   Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Oliwkowe knedelki 177

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę

Kulinarny karnet Christophera
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 194

Strudel Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać

Kulinarny karnet Christophera
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 166

Windmills with apricot mousse Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania 1 słoik musu morelowego Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty

Kulinarny karnet Christophera
Omlet z pieczarkami 180

Propozycja na śniadanie i nie tylko. Szybki smaczny, a dodatki można zmieniać według własnych smaków. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 pieczarki 1 łyżka maki pszennej 2 łyżki śmietany ( ja dałam płynną 30%) 3 małe kawałki sera z przyprawami  1 cebula olej masło chili pieprz, sól WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju, dodać pokrojone w większe kawałki pieczarki

W kuchennym oknie Ewy
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem 180

zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle. Składniki:  ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta) 45 g cukru 150 ml letniej wody szczypta soli nadzienie: 700 g umytych, obranych jabłek

Niezły Młynek
Cycek teściowej… 814

180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo – kokosowe ; 5 białek  ½ szkl cukru 10 dag kokosu     1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej

Apetyczna babeczka