przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę... Magia potrzebuje czasu... Maślane rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 50dag mąki 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam letnim mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję jaja ubite z topionym masłem i resztą cukru
Zapiski Młodej Żonygodziny. Nastęnie podzieliłam ciasto na 12 części. Z każdej formowałam wałeczek o długości 20-23cm, po czym sklejałam jego końce. Wierzch obwarzanków posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Po około 45 minutach wyrastania wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Zapiski Młodej Żonyblachę pokrytą papierem do pieczenia i ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam całość sezamem
Zapiski Młodej Żonyświeży) pół piersi z kurczaka 2-3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu ( np. rurki) 10 dag sera żółtego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy pieprz sól 2 łyżki maki 1 szklanka mleka WYKONANIE Brokuły kroimy na różyczki, płuczemy,. Gotujemy na parze pod przykryciem ok. 10 min.Nie przegotować. W między czasie ugotować makaron. Pierś opłukać pokroić w kostkę i podsmażyć
W kuchennym oknie Ewyefekt był zachwycający i dlatego bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu na faworki po włosku. Faworki po włosku czyli chiacchiere Składniki na 2 duże miski: 480 g maki 14 g proszku do pieczenia 100 g cukru 40 g miękkiego masła 4 jajka 200 ml grappy /u mnie wódka/ olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Mąkę i proszek
UgotujmyTo.plupieczenia tej szarlotki, tym bardziej, że zachwalała ją moja córka. Dopiero teraz postanowiłam ją upiec. Przepis znalazłam tutaj . Z podanego przepisu wyszła duża tortownica ciasta. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 kg jabłek (dałam champion) 1 łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnieposiekanego świeżego rozmarynu, ponadto: 1 jajko do posmarowania ciasta, 30 – 40 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy pozostałą część mąki, olej, pieprz, rozmaryn i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykipiekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie. Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli łyżka zimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka
Pyry na GazByły już babeczki w słoikach, były bułki z makiem. Przyszedł czas na biszkopt pieczony w słoiku. Dziś deser w postaci torcika z pyszną pianką i ananasem. Jak będzie cieplej to taki torcik można będzie zabrać w plener, wystarczy zakręcić słoiki zakrętkami i będzie coś słodkiego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości
coolinarnastrefa.blogspot.cominspiracją. Kuchnia w opałach, swoje drugie urodziny postanowiła uczcić, nie byle czym bo: ROLADĄ BEZOWĄ . SKŁADNIKI: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru (drobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki A jak to zrobić: Białka ubić
Kuchnia w opałachściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie
kgwjanczewobananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm Składniki: 200 g pure z pieczonej dyni 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem
Kulinarne przygody Gatitydeserów. Wykonanie orzeszków jest dość pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu i wysiłku. Jeśli posiadacie maszynkę lub patelnię do robienia orzeszków zapraszam do pracy. Składniki na orzeszki: 3 szklanki maki pszennej 250 gram margaryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru
tojestpyszne.blogspot.comChleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią
Ala piecze i gotuje