mak - 12131 przepisów (strona:583/809)

Wigilijna wieczerza. 105

zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy

Kuchnia Beaty
Drożdżowe rogale na śniadanie 161

końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików w odstępach. Uwaga- zostawić na około godzinę pod przykryciem, u mnie leżały półtorej, bo musiałam wyjść

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 205

kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.   Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pyry na Gaz
Placuszki z bobu 124

pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki: 0,5 kg bobu 2 jajka 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g twarożku czosnek granulowany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz  Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki pszenne 179

łyżeczka soli 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 176

francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fileciki z kurczaka w panierce kukurydzianej z sosem jogurtowo-porowym 278

już jest, że jak choroba dopadnie to na blogu cisza jak makiem zasiał... Postanowiłam jednak trochę wziąć się w garść i podaję kolejny przepis na kurczaka :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 100 ml jogurtu naturalnego 2 garści płatków kukurydzianych 2 jajka olej pieprz sól dymka Por przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie drobno pokroić Jogurt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pleśniak 167

gramów margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb żytni na zakwasie 156

godziny 22:00, dodajemy do naszego zaczynu znowu 60g mąki żytniej i 60g wody, mieszamy i zostawiamy zaczyn przykryty na noc. Następnego dnia rano do zaczynu znów dodajemy 60g maki i 60g wody, mieszamy i zostawiamy na 3-4 godziny. Potem możemy już zaczyn dodać zamiast zakwasu w przepisie i dalej postepować tak jak opisałam powyżej:-) Powodzenia

w mojej kuchni
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 146

nadzienia i smaki. Dziś w ramach cyklu "Słodkie środy" zapraszam na rwane drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym. Są po prostu pyszne!! Drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli  3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 133

Bułeczki śniadaniowe    SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka 50 ml wody 30 g masła 1 jajko 1/2 opakowania suchych drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Kryształowa - Katowice 129

Gablota z czepcami w sali  śląskiej Niewątpliwie lokal jest elegancki, wręcz ekskluzywny. W pierwszej chwili wystrój onieśmiela, powala przepych. Restauracja jest urządzona na „bogato”. Ilość ozdób, wzorów, maków, obrazów na ścianach, punktów świetlnych i luster wydaje się nie do ogarnięcia. Jednak po chwili przebywania w każdej z sal odkrywamy, że wszystko do siebie pasuje i nie jest to tylko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 119

czerwona 1/2 cebuli zwykłej 1 łyżka oliwy do smażenia mleko do posmarowania    Przygotowanie: Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 187

Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości.  Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej.  Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Orzeszki kajmakowe z mixit 124

dodatek deserowy w mojej kuchni. Taką możliwość daje nam  mixit  od których otrzymałyśmy tuby z mieszankami za które bardzo dziękujemy. Orzeszki kajmakowe z mixit SKŁADNIKI : 3 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 kostka margaryny 250 ml śmietany 30% kajmak kawowy mix.it - mieszanka musli z żurawiną, pistacją i wiórkami czekolady

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania