Naszło mnie na szybka babkę i jak to ja jak coś pomyślę to zrobię. Postanowiłam upiec taką w wielkanocnych klimatach i jest to babka biszkoptowa z makiem i zajączkiem. A jak ją zrobiłam ? Przeczytajcie a się dowiecie. Babkę podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeMiękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany
kulinarnajamka.blogspot.comteż inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta
Kulinarne przygody GatityNiezwykle aromatyczna cytrynowa babka. Jak ją piekłam to zapach cytrusów roznosił się po całym mieszkaniu. Palce lizać! Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru kostka masła 2 szklanki maki 1 łyzeczka proszku do pievczenia 1 cytryna Wykonanie: Skórkę ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. mieszamy . Masło ucieramy z cukrem dokładnie, dodajemy po jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem
Z Majeczką w kuchnikażdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 115 g letniej wody (ja dałam ciut więcej, bo masa była bardzo gęsta) 1 łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Pełny talerzkosteczkę, oliwki na plasterki. Wymieszać razem w misce. Do drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej na sitku zostaną otręby - dodać je z powrotem do obu mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki
Pełny talerznaszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli
Pyry na Gazoliwek Mąkę wsyp do miski, zrób dołeczek. Do kubeczka wlej 1/2 ilości wody wymieszaj z cukrem id rożdzami. wlej w dołeczek i wymieszaj na gęstą papkę z częścią maki. Tak robimy tzw. zaczyn. Odstawiamy miskę na 10 minut. Zaczyn podwoi swoją objętość. Wszystkie składniki dodajemy i wyrabiamy ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut
SMYKWKUCHNInarodził się nowojorski "bagle" (od słowa bejgl). Drożdżowa bułeczka z małą dziurką jest przed pieczeniem obgotowana w wodzie z sodą i miodem (lub cukrem), a potem otoczona sezamem, makiem, cynamonem - wszystkim, czego dusza zapragnie. Bajgle stały się symbolem Nowego Jorku (...). Właściwa i jedynie słuszna konsumpcja bajgli to podobno istna sztuka. Warto poczytać więcej w tej kwestii na Crust&Dust
Grunt to przepis!owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek (u mnie mrożone) 2 łyżki migdałów
Dzieje kuchennej Wiewióryukładamy na foremkach wyłożonych pergaminem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Ciasteczka są najsmaczniejsze kiedy są lekko rumiane, nie brązowe!. Do ciasteczek można dodać mak lub kokos. Zainspirowana przepisem Emilii z blogu Turcja od kuchni
Apetyczna babeczkaudekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru. Składniki na 12 babeczek: 180 gram masła 135 gram cukru 8 gram cukru wanioliowego 4 jajko 180 gram maki z proszkiem do pieczenia szczypta soli Przygotowanie : Wymieszaj masło cukier i cukier waniliowy dodaj jajka gdy masa bedzie dobrze wymieszana dodaj szczype soli oraz make i proszek
cookpltrudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki
Blondynka Gotujenadają się dla dzieci w formie pysznej przekąski lub podwieczorku i my dorośli też chętnie po nie sięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru przepis Z mleka, mąki i jajek
Smakowite Dania