mak - 12131 przepisów (strona:578/809)

Lin w smietanie 170

oprawieniem ryby,przygotowanie jest bardzo proste. Skladniki: 1 lin sol,pieprz sok z cytryny kubeczek smietany 30% lub kreme fraiche 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki  maslo ghee koperek Przygotowanie: rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octem rybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonka kawalki ryby skropic sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z czekoladą i morelami 159

swieze to ciasta smakuja wyjatkowo.Dzis bardzo proste i smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.Pycha Skladniki na blaszke 250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej) 4 jajka L 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym 150 g masla 100 g brazowego cukru 2 lyzeczki cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 208

letnie wydanie schabu. Skladniki: 60-70 dkg schabu 250-350 g kurek sol,pieprz 2-3 lyzki masla ghee 150-200 ml smietany kremowki 1 cebula koperek 2 lyzki maki 1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnie Wykonanie: umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 205

przegryzka jedzone na zimno.Z salatka z pomidorow stanowia swietne letnie danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym. Skladniki: 1 duza lub 3 male cukinie 2 jajka 4 lyzki maki orkiszowej 2 marchewki 1 cebula 1 lyzeczka proszku do pieczenia sol,pieprz 5-6 galazek oregano,majeranku lub zielonej pietruszki olej do smazenia Wykonanie: obciac pietki z cukinii.Duza cukinie przekroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RÖSTI - super chrupiące placki 294

Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galette - rustykalna tarta z jeżynami 180

owocach jak jezyny nie nasiaka wilgocia.Jedyny warunek,musisz poczekac,az ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroic.Pracy przy nim niewiele,a efekt koncowy pyszny. Bardzo polecam. Skladniki: 250 g maki - uzylam orkiszowej 630 60 g cukru pudru 125 g masla 1 jajo M szczypta soli jezyny-okolo 500 g 1-2 brzoskinie -opcjonalnie dodatkowo 2-3 lyzki cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 249

polaczyc z podsmazona cebula,podlac szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe i odparowac nadmmiar wody lub, zagescic 1 lyzeczka maki,by utworzyc apetyczny sos.Zrobilam sos,poniewaz podalam moj gyros z puree ziemniaczanym w miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza? 168

enzymow niz suszone ziarno Warto zatem wykorzystac ogromny potencjal jaki niesie ze soba kukurydza w celu zwiekszenia roznorodnosci naszej diety. Jada sie ja w postaci platkow sniadaniowych,kasz i maki kukurydzianej.Nasiona moga byc spozywane po ugotowniu lub uprazeniu - wszyscy znaja popcorn.Wykorzystywana jest do produkcji mrozonek i konserw.Z kukurydzy pozyskuje sie takze olej kukurydziany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierogi z dynią 182

przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny.Jest na to jednak rada - dodatek jajka czyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy,staje się ono elastyczne i ładnie się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 138

bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 151

Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką. Składniki na 1 bochenek: 250 g odświeżonego zakwasu żytniego 200 g mąki pszennej 550 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananomakowiec 127

smaczny eksperyment. Ciasto jest wilgotne i puszyste czyli tak jak lubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto. 3 dojrzałe banany 1/3 szk oleju rzepakowego 3/4 szk cukru brązowego 1/2 szk maku mielonego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szk mąki pszennej typ 500 100 g mieszanki kandyzowanych skórek Lukier : 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny

Ewa w kuchni
Chleb słonecznikowo paprykowy 139

letniej wody 5 łyżek oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 50 g słonecznika 1 czubata łyżka papryki w płatkach Posypka : mak słonecznik Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki drożdżowe z wkładką 126

łyżeczka soli Nadzienie : 300 g mielonki tyrolskiej 1 cebula 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku Dodatkowo : odrobina mleka mak Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka Tulipan 134

cukru pudru 16 g cukru waniliowego 250 g margaryny Kasia 1/2 szk oleju 1 łyżka kakao 1 budyń cytrynowy odrobina żółtego barwnika spożywczego 4 łyżki suchego maku cukier puder do posypania babki Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni