wodzie Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie
Kuchnia domowa Anipieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić
Kuchnia domowa AniSkładniki: 50 g świeżych drożdży Babuni, ¼ litra letniego mleka, 70 g cukru białego, 500 g maki typ 550, 1 jajo, 2 żółtka, 80 g miękkiego masła, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 300 g marmolady wieloowocowej twardej, cukier puder do posypania, 40 g masło do smarowania. Przygotowanie: Drożdże łączymy
Moniki Smakołykibyło wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru kilka jabłek Do maki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw nożem lub łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte
prawdziwe jedzeniestół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy
Pasja Smakumakaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadal pierniczymy:) Składniki; 3 szklanki maki, 1/2 szklanki miodu, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1/2 kostki masła, Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze
Anioły w kuchniszklanki mąki 1 szklanka mleka 25 g masła 7 g drożdży w proszku (1 opakowanie) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mleko do posmarowania bułeczek zioła, płatki, ziarna, sezam, mak... do posypania Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej . Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto. Masę dzielimy
Zakręcony Widelecznajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I warstwa truskawkowa; 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 2-3 łyżki cukru II warstwa serowa
Garnkowe fanaberieAdvent anise "peanuts" Składniki. 2 jajka 10 dag cukru kryształ 10 dag cukru pudru 20 dag maki pszennej 3 łyżki zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki pieprzu 2 gwiazdki anyżu Wykonanie. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce. Na stolnicy oprószonej mąką
Kulinarny karnet Christopherajest już ciemno >< Tak więc, dzisiaj przez to sprzątania ciąg dalszy :P Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :) Przepis: 40g mąki pełnoziarnistej 20g maki pszennej 15g zimnego masła 20ml soku pomarańczowego 10ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, przeprawa korzenna skórka starta z pomarańczy aromaat pomarańczowy coś do posłodzenia gorzka czekolada Mąkę przesiać
More food, love and dreamsdzieci, które wykrawały i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki
Moniki Smakołykiroku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła
NA MOIM TALERZUSpicy gingerbread Składniki. 45 dag maki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miodu 15 dag masła 15 dag cukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki anyżu 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki
Kulinarny karnet Christophera