mak - 12131 przepisów (strona:573/809)

Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 213

cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchew duszona z groszkiem konserwowym 166

sól pieprz cukier Wykonanie: Marchew obieram, kroję w kostkę i gotuje pod przykryciem do miękkości. Do ugotowanej marchewki dodaję groszek wraz  zalewą i gotuję 2-3 minuty. Z maki i tłuszczu robię zasmażkę, zagęszczam marchew i doprawiam solą cukrem i odrobiną pieprzu

Bea(u)ty kitchen
Babka białkowa z polewą karmelową 133

oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel

Ciasteczkowy Potwór
Rabarbarowe ciasto 156

kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki. 1/3 masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 196

pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru

Ciasteczkowy Potwór
Tygrysek 230

kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku 1-2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki miodu olejek migdałowy bakalie ewentualnie cukier do smaku  Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 146

się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki

Ciasteczkowy Potwór
Piernik marchewkowy 131

Szybki i smaczny piernik z dodatkiem marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie

Ciasteczkowy Potwór
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 198

nasiona owej rośliny. Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek

ClauditteMissCooking
Cynamonowiec 196

podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180 o C przez 35 minut. Składniki na wkładkę: 8 białek; 8 łyżek cukru; 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów; 3/4 szklanki maku; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki mąki pszennej; kilka kropli aromatu migdałowego; Wykonanie: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie

In my kitchen
Keks z mozzarellą i groszkiem 140

Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli , ok 10 szt., 5 szt. pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego

Moniki Smakołyki
Chleba naszego pszennego ...... 145

pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych) 1 łyżeczka soli 325 ml wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb naan 166

Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2  szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej wody 1 łyżeczka drozdzy instant 1 lekko czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania