mak - 12131 przepisów (strona:564/809)

Sushi maki i nigiri 162

paski, drugą w plasterki. Przygotowujmy jeszcze miseczkę z zimną w wodą, w której płucze się palce przy każdym nabraniu ryżu, dzięki czemu ryż się przykleja do rąk. Przygotowujemy sushi maki. Na bambusowej macie (są specjalne maty do sushi ale taka podkładka bambusowa pod talerz też się nadała) układamy płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori układamy zmoczoną ręką

Na słodko lub wytrawnie
Keks do dłuższego przechowywania 194

które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek 1 i ½ szklanki drobno

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 154

zaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju   2 łyżeczki miodu

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 4035

dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego 150 g masła lub margaryny 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Brzoskwinie z puszki Sposób wykonania

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 193

czerwonymi porzeczkami.   Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 180 g zimnego masła lub margaryny Składniki na masę budyniową 2 budynie śmietankowe

Na słodko lub wytrawnie
Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem 193

skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g   masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki cynamonu

Na słodko lub wytrawnie
Szybki jabłecznik 198

rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie  onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki na masę jabłkową

Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 168

według  tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach 26 cm Składniki: 500 g maki pszennej 2   łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g ¼ łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych 300 ml mleka 1 jajko 60 g roztopionego masła

Na słodko lub wytrawnie
Mississippi Mud Cake 159

czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 180 ml wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 177

efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób.   Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 1 łyżka śmietany 130 g masła 1 jajko Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego

Na słodko lub wytrawnie
Placek bananowo - jabłkowy 215

ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 195

faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Na słodko lub wytrawnie
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 280

margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały

Na słodko lub wytrawnie
Kluski śląskie ze szpinakiem 169

trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto. Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie  palcem zrobić dziurkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała