mak - 12131 przepisów (strona:559/809)

Drożdżówki owocowe 139

lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki  1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1,5 szkl. mleka 5 jajek + 1 jajko do smarowania 1 łyżka cukru wanilinowego 3/4 kostki masła szczypta soli  Ponadto :    lukier

Garnkowe fanaberie
czekoladowe babeczki z miętą 148

składniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1 szkl mleka 1 jajko świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane wykonanie: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko

Domowy Smak Jedzenia
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 151

ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy

SMYKWKUCHNI
.1010. po drugiej stronie obiektywu 147

kolejną sesją gdzie nie będę fotografować, a będę fotografowana :D Jeśli wyjdzie coś fajnego to być może też podzielę się efektami :) Poniższe zdjęcia były zupełnie spontaniczne - zobaczyłyśmy wielkie pole maków i musiałyśmy się zatrzymać i zrobić zdjęcia :) Zupełnie na spontana :D Zostawiam Was ze zdjęciami i idę na zakończenie roku szkolnego. Po raz pierwszy odbiorę świadectwo z czerwonym paskiem

breakfast of dreams
Knedle z rabarbarem 136

Jaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki

Tradycyjna Kuchnia
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 159

Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny

Walijskie Pichcenie
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 249

mój zdecydowany faworyt, od lat chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z chrupiącą makową skórką chleb ziarno przy ziarnie, na zakwasie chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z mąką pełnoziarnistą i makiem chleb pszenno-żytni na zakwasie (jeden z niewielu u mnie

Smaczne Zdrowe
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1183

truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno

Z Majeczką w kuchni
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 256

przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany kremówki 30% wykonanie: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną na mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
A Wam jak minął weekend? 135

słońce, a temperatura po porannym deszczu była idealna do długich, rodzinnych spacerów. I tak oto spędziłam pół dnia z moją ukochaną rodziną wśród zieleni, zapachu lasu, łanów zbóż, czerwonych maków... A wszystkiemu towarzyszył śmiech moich kochanych pociech. Takie chwile są w życiu najpiękniejsze... Pozdrawiam Was serdecznie, życząc równie miłego tygodnia

Słodkie okruszki
.1005. pudding w słoiku 165

powrotnej jeszcze 3 razy się zatrzymywaliśmy i robiliśmy zdjęcia, no ale tak jest gdy w jednym samochodzie znajdą się 4 osoby zafasacynowane fotografią... ;) Sama dosłownie wytarzałam się w polu maków, ale było warto bo zdjecia są piękne, nie mogę się ich doczekać :D Później było kolejne "kwiatowe pole" tym razem z pięknie pachnącymi fioletowymi kwiatami, gdzie tym razem

breakfast of dreams
Kawowo-adwocatowa babka z białek 176

likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany

VioletoweKucharzenie
Kruchy orzechowiec 223

ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka

VioletoweKucharzenie
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 197

Pizza a'la J  Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka  25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i cukrem. Mleko delikatnie podgrzać ( nie może być za gorące bo nie urosną ) i dodać do rozpuszczonych drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce

Jemy Pijemy
Chleb na zakwasie z ziarnami 129

masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl. otrębów pszennych

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania