mak - 12131 przepisów (strona:568/809)

Ciasteczka z marmoladą 169

takie domowe, proste przepisy, to koniecznie wypróbujcie ten :)  My będziemy do niego na pewno często wracać. A Wy, macie jakieś ulubione przepisy z dzieciństwa?" Składniki : 0,5 kg maki pszennej kostka margaryny 2 białka 1 żółtko 180 g cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki   proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% marmolada – u mnie truskawkowa Sposób

Słodkie Przyjemności
Batoniki kokosowe bez cukru! 185

kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!" Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 puszka mleka kokosowego  garść rodzynek garść suszonych czereśni 1/3 szklanki słonecznika łyżeczka maku łyżeczka sezamu garść migdałów garść wiórków kokosowych garść rozgniecionych pestek z dyni 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu około łyżeczki startego imbiru  łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki mąki

Słodkie Przyjemności
Bliny z bananami 161

zajęty pisaniem pracy inżynierskiej, ale mimo wszystko będziemy razem :) A co proponuje na niedzielne śniadanie? Bliny z bananami! Cudowny smak, taki aksamitny, lekki. Polecam!" Składniki : 2 jajka szklanka maki 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 banany Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy razem z jogurtem naturalnym, białka ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie

Słodkie Przyjemności
Francuskie tosty z serem i orzechami 168

Francuskie tosty z białym serem i orzechami włoskimi." Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 100 g białego sera 12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiem połamane orzechy włoskie ew. ulubiony dżem / miód Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy

Słodkie Przyjemności
Murzynek wykwintny 187

jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa ( zobacz przepis ) Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 178

kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących  przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe." Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej skórka z jednej cytryny szczypta soli 4 żółtka 200 g masła 125 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę

Słodkie Przyjemności
Brownies czekoladowe 173

dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach" Składniki : 100 g masła 100 g maki 5 jaj 230 g czekolady łyżka kakao 150 g cukru Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka

Słodkie Przyjemności
Owsiany mazurek z masą z krówek 122

udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?" Kruchy spód: 2 jajka 80 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 35 g płatków owsianych 350 g maki pszennej Dodatkowo : 400 g cukierków - krówek waniliowych 100 ml śmietanki 30% 50 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy płatki owsiane

Słodkie Przyjemności
Strucla serowa 177

serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka : 50 g masła 1o0 g maki 60 g cukru Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy

Słodkie Przyjemności
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 137

Koniecznie wypróbujcie!" Składniki na 9 sztuk: 5 jabłek Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych) łyżka cukru brązowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki maki kukurydzianej 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środki. Kroimy na małe kawałki i przerzucamy

Słodkie Przyjemności
Klasyczne kruche ciasteczka 158

poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka. Składniki : 500 g maki pszennej 200 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 200 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 183

okazji życzę udanego urlopu." Składniki: 2 jajka szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej 2 czubate łyżki mąki  kukurydzianej 250 g maki pszennej 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka czerwonych porzeczek Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 146

plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, skusicie się?" Składniki : 3 białka 2 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżka maki pszennej łyżka mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz

Słodkie Przyjemności
Ravioli truskawkowo-miętowe 198

ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków? Ja zrobiłam i zapraszam :)" Składniki : 5 szklanek maki 2 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki masła jajko Dodatkowo : 400 g truskawek 3 łodyżki z listkami mięty 3-4 łyżki cukru trzcinowego śmietanka/jogurt Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny Brownie 288

Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam! <3!" Składniki : 200 g masła  200 g czekolady  1,5 szklanki cukru  4 jajka  1,5 szklanki maki  łyżeczka proszku  50 g połamanej czekolady  Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy

Słodkie Przyjemności