mak - 12131 przepisów (strona:545/809)

Cebulowy chleb z kozieradką 122

jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły): 400 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 7 g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 duże łyżki oliwy (użyłam 1 łyżkę – truflową, bo ją kocham) 2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki

greenscarf
Ciasto dyniowe a'la sernik 147

dyni 100 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie ) 150 gr cukru  180 gr maki kukurydzianej 3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą ) 1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze to by było stanowczo za dużo, smak i zapach jest już z jednej wystarczający ) 50 gr masła

Gotowanie...to proste !
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 163

śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Słodkie środy - Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką 225

jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta.  Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką  SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki 3 łyżki wody masa kokosowa 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
chleb z serwatką i drożdżami na liściach pokrzywy 136

chleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe

Miód i pieprz
Korzenne ciasto z jabłkami 132

jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie przyprawy korzennej  (ja użyłam

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 210

pachnących owoców w tym jabłek. Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :)   Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki 2 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier

ChilliJemy
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 147

mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej

Fiolka w kuchni
Zapiekanka brokułowa z jajkami w beszamelem 133

ziemniaki, ½ szklanki startego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, 1 łyżka posiekanej zieleniny. Składniki na sos: ½ szklanki mleka, 4 dag masła, 4 dag maki, 2 żółtka jaja, sól do smaku, 1 kostka rosołowa. Wykonanie sosu: Masło z mąką zasmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić mlekiem. Wrzucić kostkę rosołową, posolić do smaku, zagotować. Żółtka ubić

Tradycyjna Kuchnia
Pizza na kamieniu w domu! 141

problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 5 g drożdży - 5 g soli - łyżeczka cukru - łyżka oliwy z oliwek Przygotuj rozczyn (w kubeczku rozpuść drożdże, 1/3 ilość wody, cukier), wlej

SMYKWKUCHNI
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 133

uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka faszerowana na 3 sposoby 441

jajka gotujemy i kroimy na połówki,solimy dajemy po łyżce majonezu na każde i odrobinę ketchupu posypujemy cebulką prażoną (do kupienia gotowa w sklepie) są najprostsze do zrobienia ale mak jest super te trzy rodzaje na jednym talerzu naprawdę fajnie wyglądają i i super smakują spróbujcie sami, mam nadzieje,że będzie wam smakować.... pozdrawiam i do usłyszenia

Swojskie jedzonko
Ananasowiec z bitą śmietaną 348

pyszne ,lekkie,owocowe,z całkiem innym biszkoptem jak puch i do tego bita śmietana-pychotka... ANANASOWIEC SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku na masę: 7 łyżek cukru puszka ananasów 2 budynie śmietankowe 2 galaretki cytrynowe kostka margaryny dodatkowo: 500 ml śmietany 30% 2 śmietan

Swojskie jedzonko
CIASTO TRUSKAWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ 247

uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru galaretka truskawkowa  truskawki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka

Swojskie jedzonko
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 150

dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń włożyć do dużego naczynia

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania