100ml cieplej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h 3 dzień Zakwas powinien mieć już strukturę z widocznymi bąbelkami i mieć lekko kwaśny zapach. Dodajemy 100g maki razowej żytniej i 60ml przegotowanej ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce, np. do szafki kuchennej (cały czas przykrywając tą samą podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy
Gotowanie moimi oczamizwykły, 1 łyżeczka masło roztopione, 80g sól, szczypta Dodatkowo masło roztopione, 4 łyżki cukier cynamon rolki po papierze toaletowym, około 15szt folia aluminiowa Przygotowanie Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na zaczyn zakwas żytni, 30g mąka pszenna, 145g mąka żytnia, 10g woda, 90ml Składniki na chleb zaczyn mąka chlebowa (typ 750-1050), 805g maka żytnia, 40g woda, 560ml sól, 18g Przygotowanie Wieczorem dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Rano przygotowujemy ciasto chlebowe. Mąkę chlebową i żytnią mieszamy z wodą, zagniatamy ciasto
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczamiSkładniki maka pszenna, 400g masło, 50g mleko, 10 łyżek drożdże suche, 4 łyżeczki jajka, 2 szt cukier, 4 łyżki dżem lub marmolada, 20 łyżeczek cukier puder Przygotowanie Masło wyciągamy wcześniej żeby zmiękło. Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Do mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy
Gotowanie moimi oczaminasze wspólne dzieło.W lodówce mieliśmy różne składniki ser żółty, kiełbaskę, paprykę , pieczarki. W końcu stwierdziliśmy, że przygotujemy małe pizzerki o różnych smakach. Składniki na ciasto: 30 dag maki 1 1/2 dag drożdży 1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej
Darcia w kuchniSnickers jedno z moich ulubionych ciast. SKŁADNIKI: Ciasto: 60dag maki 3/4 szkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy 350 ml mleka Krem II: Masa kajmakowa
Darcia w kuchniOkres przedświąteczny to doskonały czas żeby przyrządzać różnego rodzaju ciasta. Miodowca można przygotować 2 - 3 dni wcześniej.Gdy postoi jest o wiele smaczniejsze. Składniki: ciasto: 50 dag maki 1/2 szkl cukru pudru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 2łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy masa: 3/4 litra mleka 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka margaryny 1/2 szklanki
Darcia w kuchnipączki. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. Następnego dnia smakują tak jakby były świeżo upieczone. Składniki: 05 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg maki 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny łyżka spirytusu lub octu dodatkowo: litr oleju dżem cukier puder Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez maszynkę. Margarynę
Darcia w kuchniOponki - moja propozycja na Tłusty Czwartek Składniki: 0,5 kg maki ziemniaczanej 0,5 kg twarogu 1 szklanka cukru 2 jajka płaska łyżeczka soli czubata ły ż eczka sody 3 łyżki kwaśnej śmietany ły ż ka spirytusu 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam
Darcia w kuchniSkładniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam
Darcia w kuchniCiasto, które upiekłam na imieniny dla mojej mamy. Składniki: biszkopt 5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać
Darcia w kuchnipracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo drobno posiekałam, czosnek obrałam
Darcia w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Farsz: jabłka 1 kg cukier 100 g Beza: 4 białka 150 cukru Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy
Różowa kuchnia