mak - 12131 przepisów (strona:528/809)

Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 160

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych

Atlas Smaków
Naleśniki owsiane 264

bardzo smaczne. Znakomite z owocami i bitą śmietaną ! składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka  ok 200 g maki owsianej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko   do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem

Stare Gary
Przydatny przelicznik kulinarny 118

łyżeczka = 3 g Otręby pszenne: 1 szklanka = 105 g 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mak suchy: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny

The Sweet Damsel
SUSHI :) 210

Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę  w rondelku  z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu. Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski. Przygotowanie: Maki Na bambusowej macie  kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi

The Sweet Damsel
Świąteczne pierniczki 173

miodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika  1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je  do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1    łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika

The Sweet Damsel
Clafoutis czereśniowy 144

owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder

Pyry na Gaz
Domowe mini burgery z grilla 197

bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Słodkie środy - Racuszki z czereśniową frużeliną 200

Dania Babci Zosi 300 ml mleka  1 jajko olej do smażenia  frużelina 800 g czereśni  1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny  2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina:  Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 135

minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 184

Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki

Ciastka - domowe słodkości
FALE DUNAJU 133

Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 -  2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia  4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów  2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego

Ciastka - domowe słodkości
Malinowe "niebo w gębie" 1045

mnie tradycyjnie imieninowe ciasto musi być z malinami . Inspiracja ze strony (klik) Składniki : Ciasto : 100g miękkiego masła pół szklanki cukru (110g) 3  żółtka 3/4 szklanki maki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki wrzącej wody 500g malin Masa śmietanowo - malinowa. 500ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie

Malinowa Kawiarenka
Drożdżówki z makiem 160

się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży  10 dkg  cukru

Moje domowe kucharzenie
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 248

tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego  masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę  2 tabliczki gorzkiej czekolady  1/4 śmietany

Malinowa Kawiarenka
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 460

według   mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady np. deserowej ½ kg truskawek Białka oddzielamy od żółtek. Białka

Smakowy Raj