mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki
Di gotujepierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu. (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki
Di gotujewyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej) * 1 łyżeczka sody mokre składniki 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 gram masła rozpuszczonego ( u mnie rozpuszczone w kąpieli
Kuchnia na wzgórzuupieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji zastosowania takich rurek. Składniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form: 500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną) 250 ml wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść
greenscarfrozłożyć pracę na dwa dni. składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać
6nieboMaliny w syropie od Eterno Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliprzestygnięcia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek
Moniki Smakołykisię na grupy w wspólnie przygotowaliśmy: - świąteczną zupę z orzechów włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną
Niezły Młynekmusicie tego pomijać. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, I krem: 3 łyżki maki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 l mleka, 150 g masła, II krem: 250 g masła, 2 szkl. mleka w proszku
Passion of Cookingminut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam by ciasto wyrosło,teraz lekko obsypuje maka wierzch i nacinam ostrym nożem na wierzchu. Piekę 55 minut w 190 stopniach( spryskuje je wodą podczas pieczenia by skórka była chrupiąca
Różowa kuchniawiększą satysfakcję z przygotowania całego dania własnymi rączkami :). Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji przygotowałam lazanie w naczyniu o wymiarach 33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu) 500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) – 3 szklanki o pojemności 250 ml 5 jajek (waga jednego jajka około 70 g) 2 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli folia spożywcza lub woreczek Link
Uwaga Babcia Gotujecukrowej. Obkleiłyśmy nimi tort i powiem Wam, że efekt jest naprawdę super. W każdym razie na Oliwce i gościach zrobił wrażenie :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa wiśniowa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa
Smakołyki Asijest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis dla 2 osób: Na ciasto: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki wrzącego mleka szczypta soli + sól do gotowania Na farsz: 1/2 kostka chudego twarogu, 2 ziemniaki, 1 szt. cebula, 1 łyżka oleju + 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem: 300 g białego ryżu
greenscarf