Racuszki, ale w nietypowym wykonaniu. Składniki: 1 ½ szklanki zsiadłego mleka 20 dag maki pszennej 10 dag mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna Kuchniapieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość mamy. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 150 g maki orkiszowej, 250 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 50 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, 2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie
Moniki Smakołykiewentualnie do podsypania 1/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki letniej wody łyżka masła 1 jajko duża szczypta soli 1 łyżeczka drożdży instant dodatkowo: mleko sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej
DefinicjaSmakupapieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko
DefinicjaSmakulukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1,5 szkl. mleka 5 jajek + 1 jajko do smarowania 1 łyżka cukru wanilinowego 3/4 kostki masła szczypta soli Ponadto : lukier
Garnkowe fanaberieskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1 szkl mleka 1 jajko świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane wykonanie: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko
Domowy Smak Jedzeniaciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy
SMYKWKUCHNIkolejną sesją gdzie nie będę fotografować, a będę fotografowana :D Jeśli wyjdzie coś fajnego to być może też podzielę się efektami :) Poniższe zdjęcia były zupełnie spontaniczne - zobaczyłyśmy wielkie pole maków i musiałyśmy się zatrzymać i zrobić zdjęcia :) Zupełnie na spontana :D Zostawiam Was ze zdjęciami i idę na zakończenie roku szkolnego. Po raz pierwszy odbiorę świadectwo z czerwonym paskiem
breakfast of dreamsJaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki
Tradycyjna KuchniaSkładniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ... W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny
Walijskie Pichceniemój zdecydowany faworyt, od lat chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z chrupiącą makową skórką chleb ziarno przy ziarnie, na zakwasie chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z mąką pełnoziarnistą i makiem chleb pszenno-żytni na zakwasie (jeden z niewielu u mnie
Smaczne Zdrowetruskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchniprzez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany kremówki 30% wykonanie: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną na mniejsze
Domowy Smak Jedzeniapowrotnej jeszcze 3 razy się zatrzymywaliśmy i robiliśmy zdjęcia, no ale tak jest gdy w jednym samochodzie znajdą się 4 osoby zafasacynowane fotografią... ;) Sama dosłownie wytarzałam się w polu maków, ale było warto bo zdjecia są piękne, nie mogę się ich doczekać :D Później było kolejne "kwiatowe pole" tym razem z pięknie pachnącymi fioletowymi kwiatami, gdzie tym razem
breakfast of dreamslikieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany
VioletoweKucharzenie